ג’ינוסטמה, Gynostemma ,Gynostemma pentaphyllum

מאת: מינה פארן Ph.D

שם בוטני: Gynostemma pentaphyllum
שם נפוץ: Gynostemma
שם עברי: ג’ינוסטמה
שם סיני:-jiaogulan  jiao gu lan

משפחה: דלועיים, Cucurbitaceae

חלקי צמח בשימוש: עלים וגבעולים.

תיאור בוטני

צמח מטפס חד שנתי או רב שנתי,  דו ביתי, נשיר, הגדל בסין, יפן קוריאה ובארצות אחרות בדרום-מזרח אסיה. מגיע לגובה של 8 מ’. העלים בצורת כף יד. הפרחים קטנים בצבע צהוב-ירוק, חד מיניים. לעלים יש טעם מתוק, ונוהגים להשתמש בהם כחליטה.

רכיבים פעילים

ספונינים- gypenosides, פלבונים, פוליסכרידים, חומצות אמיניות, מינרלים וויטמינים. הספונינים הם המרכיבים העיקריים. מצויים בצמח 82 ספונינים שונים.
ריכוז הספונינים בעלים גדול פי שלוש מזה שבגבעולים.

רפואה מסורתית

ברפואה הסינית היה ידוע כ-tonic חשוב. הוא הומלץ לטיפול בברונכיט, הפטיטיס וכיב פפטי. הוא היה ידוע כצמח האלמוות, מרפא הכל. ניתן לו הכינוי הג’ינסנג הדרומי כי הוא גדל בדרום סין.
ב-1970 התחילו להתפרסם מחקרים יפניים על הצמח. הם טענו שהוא דומה לג’ינסנג בכמה מהתכונות שלו, אבל עולה עליו בכמה מההשפעות שלו. הם מצאו שהמרכיבים הפעילים הם ספונינים הדומים לג’ינסנוזידים, ומצויים בכמות גדולה פי ארבע. בדומה לג’ינסנוזידים גם ה- gypenosides משתייכים לקבוצת ה-dammarane,
הדומים במבנה הכימי שלהם להורמונים סטרואידיים. ארבעה מתוך 82 מהספונינים של ה-Gynostema זהים לגמרי לארבעה ספונינים של הג’ינסנג.
המחקרים היפניים משכו תשומת לב, ובמערב התחילו להתעניין בצמח.

פעילות

אדפטוגן, אנטי אוקסידנט, מסייע לשיפור זרימת דם, מגביר פעילות של מערכת החיסון, מחיש חלוקה של לויקוציטים, מסייע להורדת רמת סוכר, טריגליצרידים וכולסטרול, מסייע להורדת יתר-לחץ דם, מונע התקף לב ושבץ מוחי, מרגיע, מעכב צימות של טסיות דם, מאזן את המערכת האנדוקרינית ואת מערכת העצבים המרכזית, מגביר עמידות למצבי לחץ פיזיים ונפשיים, מפחית מתח ולחץ, מחזק התכווצויות של שריר הלב, מסייע לבניית שרירים, מאיט תהליכי הזדקנות, מונע סניליות, מחזק כושר קוגנטיבי, מונע נזק במקרים של חוסר חמצן, משפר חמצון, מסייע במקרים של חוסר חמצן בגובה רב.

הפעילות האנטי אוקסידנטית מיוחסת לספונינים, שמנטרלים רדיקלים חופשיים ומעכבים פראוקסידציה של שומנים.

התוויות

לשמירה על הבריאות והחיוניות, במקרים של חולשה או עייפות בכל גיל, עצבנות, חרדה, סכיזופרניה, לטיפול בשיעול, ברונכיט, עודף ליחה, זרימת דם לקויה, דלקות שונות, רמה גבוהה של כולסטרול וטריגליצרידים,
לנשירת שיער, טרשת עורקים, קושי להתרכז, קשיי למידה, לשיפור הכושר הפיזי, להפחתת stress.
ספורטאים מרבים להשתמש בצמח כדי לעמוד באימונים מפרכים, לבנות שרירים ולשפר את הישגיהם.

מינון

רוב המחקרים נערכו עם הספונינים. המינון שניתן היה 20-30 מ”ג פעמיים ביום.
במקרים בודדים השתמשו במיצוי מימי מהצמח השלם ונתנו 20-30 ג’ ליום.

Print Friendly, PDF & Email

מקורות

Lu GH. et al. Comparative study on anti-hypertensive effect of gypenosides, Ginseng and indapamide in patients with essential hypertension. Guizhou Medical Journal, 20: 1, 1996. Qian H, et al. Protective effect of jiaogulan on cellular immunity of patients with primary long cancer treated with radiotherapy plus chemotherapy. Acta Academiae Medicinae Shanghai, 22: 363-366, 1995. Li L. et al. Protective effect of gypenosides against oxidative stress in phagocytes, vascular endothelial cells and liver microsomes. Cancer Biotherapy, 8: 263-272, 1993. Liu. L. et al. Overall health-strengthening effects of a gypenosides containing tonic in middle aged and aged persons. Journal of Guiyang Medical College, 8: 146, 1993. Zhou YN. Et al. Immediate effects of a gypenoside- containing tonic on the pulmonary function in execise workload. Journal of Guiyang Medical College, 8: 261, 1993.
שיתוף ברשתות
×
×

עגלת קניות

המידע הכתוב באתר אינפורמטיבי בלבד 

ואינו מהווה תחליף לתרופות ו/או ייעוץ רפואי.

בכל מקרה יש להיוועץ ברופא/ה.

דילוג לתוכן