מאת: מינה פארן Ph.D
שם בוטני: Pogostemon cabin
שם נפוץ: Patchuli
שם עברי: פטצ’ולי
משפחה: שפתניים Lamiaceae
חלקי צמח בשימוש: שמן אתרי המופק מהעלים
תיאור בוטני
הפצ’ולי הוא צמח רב שנתי, הגבעול מכוסה בשערות, מתפצל לענפים רבים בקצהו, העלים נגדיים ומפיצים ריח כשממוללים אותם. גובהו מגיע ל-1 מ’. מוצאו מאסיה הטרופית (1,2). מגדלים אותו בארצות טרופיות באסיה, כגון אינדונזיה, פיליפינים, מלאיה, הודו, בדרום סין וכן בברזיל (2).
חלקי צמח בשימוש: שמן נדיף המופק מהעלים
מעבירים את העלים תהליך של תסיסה לפני הזיקוק כדי להגביר את ניצולת השמן הנדיף.
רכיבים פעילים
העלים מכילים 1.5-4.0% שמן נדיף, הכולל בעיקר פצ’ולי אלכוהול 32-40%, ססקויטרפנים, כגון, pogostol, bulnesol, norpatchulenol
eugenol, cinnamaldehyde, benzaldehyde
האלכוהול ו-norpatchulenol הם האחראים העיקריים לריח של השמן הנדיף (2).
פעילות רפואית
אנטי בקטריאלי, נוגד פטריות (2,3)
דוחה חרקים ועש בבגדים (2,4)
דוחה עלוקות (5)
שימוש בשמן הנדיף: השימוש העיקרי הוא כקטורת ובושם. משתמשים בו בתעשיית הקוסמטיקה, להכנת מוצרי הגיינה, כגון, משחות שיניים, סבון, קרמים, מוצרים לשטיפת הפה, לרענון הנשימה, למנוע הרס על ידי עש בבגדי צמר ומשי (2, 4, 5, 6)
בתעשיית המזון משתמשים בשמן הנדיף במיני מאפה, משקאות אלכוהוליים ובלתי אלכוהוליים, פודינג, ג’לטין, גומי לעיסה (2,5).
רפואה מסורתית
נהגו להשתמש בשמן הנדיף להפחית תיאבון, לעייפות, לדלקות (4), לטיפול בדלקות ורידים (7) לטיפול באקנה, אקסמה, דלקות בעור, קשקשים (4).
תקן: מאושר לשימוש במזון (2).