פטרוזיליה מסולסלת, Parsley ,Petroselinum crispum

מאת: מינה פארן Ph.D

שם בוטני: Petroselinum crispum             
שם נפוץ: Parsley
שם עברי: פטרוזיליה מסולסלת

משפחה: סוככיים  Apiaceae

חלקי צמח בשימוש: שורש, עלים, פירות

תיאור הצמח

צמח מסועף שמוצאו מאזור הים התיכון. מגדלים אותו כצמח חד שנתי כדי להשתמש בעלים שלו. למין פטרוזיליה מסולסלת יש זנים רבים. צמח נפוץ בשימוש כתבלין בכל ארצות תבל. מרבים להשתמש בעלים הטריים והיבשים.
מכינים שמן נדיף מהעלים ומהזרעים. השמן הנדיף מהעלים דומה בריחו לצמח הטרי. השמן הנדיף מהזרעים שונה מאד בריח.

רכיבים פעילים

הזרעים מכילים 2-7% שמן נדיף, 13-22% שמן המכיל בעיקר חומצה פטרוזילנית, וריכוז נמוך של חומצה פלמיטית, מיריסטית, סטארית, אולאית, לינולאית ומיריסטולית (1).
פלבונואידים: apiin, luteolin-7-apiosylglucoside  
השמן הנדיף מהזרעים מכיל   apiol, myristicin, alpha-pinene
העלים מכילים 0.05-0.3% של שמן נדיף. הוא מכיל פורנוקומרינים, בעיקר ברגפטן עם ריכוזים נמוכים יותר של xanthotoxin ו- (isopimpinellin (1
פלבונואידים: apiin, luteolin-7-apiosylglucoside, apigenin-7-glucoside, luteolin
חלבונים 2-22%, שומנים 4% ויטמין Aו-C
השמן הנדיף מהעלים מכיל myristicin 85%, beta phellandren, myrcene, apiole, terpinlene, 1-methyl-4-isopropelbenzene

פעילות רפואית

העלים והזרעים הם משלשלים, מורידים לחץ דם, אנטי מיקרוביאליים, דיורטיים
הפורנוקומרינים הם פוטוטוקסיים ועלולים לגרום לדלקת בעור
Apiol הוא ספסמוליטי , מרחיב כלי דם, emmenagogue (1,2)
השמן הנדיף מהזרעים שמכיל ריכוז גבוה של אפיול עלול לגרום להתכווצויות ברחם ובשלפוחית השתן, הוא עלול לגרום נזק לכליות וקצב בלתי סדיר של הלב וכבד שומני (1,2)

רפואה מסורתית

נהגו להשתמש בפטרוזיליה במקרים של דלקת בכליות, כאבים במתן שתן, ברונכיט, לפזר גזים במערכת העיכול, להקלה על כאבים של מחזור חודשי (1)

התוויות

לטיפול בהפרעות בדרכי השתן, לניקוי הכליות ומניעת אבנים בכליות השימוש העיקרי בפטרוזיליה הוא כמזון וכתבלין.
משתמשים בפטרוזיליה בתעשיית המזון להכנת מרקים ותבשילים שונים מירקות.
ריכוז מקסימלי 1.5%
השמן מהעלים והזרעים משמש להכנת רוטבים לתיבול בשר ונקניק.

התוויות נגד

הריון והנקה ניתן להשתמש בכמות קטנה כחלק מהמזון

מינון

חליטה 2-4 גר’ (2)

Print Friendly, PDF & Email

מקורות

Leung AY. Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients used in food, drugs anf cosmetics. John Wiley and Sons, New York 1996.p. 405-7. Newall CA. Anderson LA. PhillipsonJD. Herbal Medicines, A guide for health-care professionales. Parsley, p.203-204, Pharmaceutical Press, London, 1996.
שיתוף ברשתות
×
×

עגלת קניות

המידע הכתוב באתר אינפורמטיבי בלבד 

ואינו מהווה תחליף לתרופות ו/או ייעוץ רפואי.

בכל מקרה יש להיוועץ ברופא/ה.

דילוג לתוכן