מאת: מינה פארן Ph.D
שם בוטני: Garcinia mangostana
שם נפוץ: Mangosteen
שם עברי: מנגוסטין
משפחה: Guttiferae
תיאור בוטני
המנגוסטין הוא עץ טרופי, ירוק –עד, שמוצאו כנראה מאיי סונדה ומ- Moluccas. מצויים עצי בר במלאיה, וכנראה שמשם הגיע העץ לתאילנד ובורמה. מרבים לגדל אותו בתאילנד, בדרום ויאטנאם, בורמה, סינגפור, מלאיה ודרום הודו.
העץ מגיע לגובה של 7-25 מ’. צבע קליפת הגזע חום כהה, כמעט שחור. העלים נגדיים וצבעם ירוק כהה.
הזרעים אינם זרעים אמיתיים, כי אין בצמח הפרייה. הזרעים נובטים במהירות לאחר שהם עוזבים את הפרי. הם מתים מהר אם מניחים להם להתייבש (2).
נעשו ניסיונות רבים לגדל את המנגוסטין בארצות אחרות, באזור הסוב-טרופי. כל הניסיונות נכשלו. המנגוסטין יכל להתקיים ולגדול בטמפרטורה שבין 4-38 מעלות צלסיוס. הוא זקוק ללחות מרובה, ואינו יכל לגדול במקומות שיש בהם עונות של יובש. הוא אינו סובל מליחות באדמה, מליחות במים, ויש להגן עליו מפני רוחות חזקות. עצים שגדלים על גדות נחלים, אגמים, בריכות או תעלות נותנים פרי רב.
חלקי צמח בשימוש: פירות.
רכיבים פעילים
תרכובות פנוליות, אנתוציאנינים catechins, rosin, mangostin, xanthones, gartanin
פעילות רפואית
נוגד חמצון, נוגד אלרגיה, מעכב שחרור היסטמין, מעכב ייצור פרוסטגלנדינים E2 (3),
Xanthones מעכבים Mycobacteria (4), ועודדו אפופטוזיס בתאי לויקמיה אנושיים בתרבית (5).
Xanthones הם תרכובות פנוליות פעילות מאד כנוגדי חמצון, כאנטי דלקתיים, נוגדי אלרגיה, מעכבים שחרור היסטמין.
שימוש רפואי
לטיפול בדיזנטריה, בשלשול, משחה מהפרי מסייעת לטיפול באקזמה ובפגעי עור שונים.
מנגוסטין נמכר כתוסף מזון כמיץ או קפסולות. המיץ הוא בדרך כלל תערובת של מיץ מנגוסטין ביחד עם מיץ תפוחי עץ, אגסים, אוכמניות, פטל שחור.
מירתח מהקליפה משמש לטיפול בשלשול וציסטיטיס. משרים את הקליפה במים במשך כל הלילה, ומשתמשים במשרה לטיפול בשלשול כרוני (6).
מיצוי מקליפת הגזע שנקרא amibiasine משווק כתכשיר לטיפול בזיהומים עם אמבות.
בפיליפינים משתמשים במירתח מהעלים ומקליפת הגזע להוריד חום ולטיפול בשלשול ודיזנטריה (6).
שימוש כמזון: מנגוסטין נאכל בעיקר כפרי טרי. הם נמכרים גם כפרי משומר, אבל טוענים שהם מאבדים את הטעם המיוחד שלהם בשימוש. במלאיה מכינים מהפרי ריבות.