גוטו קולה/הידרוקוטיל, Gotu kola ,Centella asiatica

מאת: מינה פארן Ph.D

שם בוטני: Centella asiatica
שם נרדף: Hydrocotyle asiatica
שם נפוץ: Gotu kola
השם בסנסקריט: Brahmi

משפחה: סוככיים, Apiaceae

חלקי צמח בשימוש: נוף הצמח בפריחה

תיאור הצמח

צמח רב שנתי, זוחל או מטפס, חסר ריח. הגבעולים דקים והפרחים קטנים ולבנים עד ורודים. הוא גדל במקווי מים, ביצות, בארצות חמות ולחות, כגון, הודו, סרי לנקה, נפאל, תאילנד, מלזיה, מדגסקר, מרכז ודרום אמריקה (1). ברפואה המסורתית של סין והודו השתמשו בצמח השלם.

מקור השם גוטו קולה בסרי לנקה. גוטו בסינהלית משמעותו קונוס, וקולה הוא עלה, כלומר, צמח בעל עלה בצורת קונוס.

רפואה מסורתית

בהודו, סרי לנקה וסין נוהגים לקשור את הצמח לאריכות ימים.
בסרי לנקה אוכלים מדי יום כמה עלים מהצמח. הם טוענים שהפילים אוהבים לאכול עלים של גוטו קולה, והם מאריכים ימים, ולכן מומלץ גם לבני אדם לאכול את הצמח (2)

בסין מתואר הצמח בספרו של Shen nong כאליקסיר פלאי של הטבע, מפני שהרבליסט סיני בשם Ching-Yun שנהג לאכול גוטו קולה באופן קבוע חי 197 שנים (3).

ברפואה הסינית השתמשו בצמח כאפרודיזיאק, לטיפול באסתמה, שלשול, אפילפסיה, הפטיטיס, תשישות מנטלית, אולקוס (2). עלים טריים, 30-60 ג’ ליום, מומצים לטיפול בצהבת, אבנים בדרכי השתן, דם בשתן, קרבונקל, כוויות ופציעות (2).

ברפואת האיורודה ידוע הגוטו קולה כשומר על פעילות תקינה של המוח (4). השתמשו בו כדי להגביר את צלילות המחשבה (4). הוא היה ידוע כצמח המועיל לעור, והשתמשו בו לטיפול בצרעת, בכיבים פנימיים וחיצוניים, לשיפור זרימת דם ולטיפול בבצקת (4).

מאז המאה ה-19 הוכנס הצמח לפרמקופיאה ההודית. מציינים שגוטו קולה מומלץ לטיפול בדלקת, חום, שיעול, גרוד, מחלות עור, קוצר נשימה, אסתמה ואנמיה (5).

גוטו קולה מאושר בארה”ב כתוסף מזון ולקוסמטיקה. באנגליה הוא מאושר כ-GSL לשימוש חיצוני בלבד (7).

בשנת 2010 פרסמה European Medicines Agency- EMA שלא ניתן לפרסם מונוגרף שיאשר מוצרים מגוטו קולה. הסיבה היא שהיום אין נוהגים להכין מוצרים  רפואיים עם הצמח עצמו, אלא עם מיצויים מהמרכיבים שלו שעברו עיבודים כימיים, ניקוי וריכוז. משתמשים במוצר המכיל 40% asiaticoside ו-60% חומצה אסיאתית ו-madecassic. אין במוצר אפילו שאריות מהחומר הצמחי.

יש מונוגרף מאושר של גוטו קולה המכיל 6% של כלל הנגזרות הטריטרפניות, שנמכר בשם (asiaticoside (8.

רכיבים פעילים

חומצות טריטרפניות, חומצה אסיאתית ו- madecassic
נגזרות גליקוזידיות של החומצות הטריטרפניות, asiaticoside ו- madecassoside (4).
מרכיבים נוספים: brahmoside, brahminoside, hydrocotyline (9).

פעילות רפואית

מגביר זרימת דם בוורידים, מרפא פצעים, מגביר ייצור של קולגן וקרטין, נוגד דלקת, ממריץ של פעילות המוח, מרפא פצעים,  מרפא כיבים, מגביר ייצור של קולגן, מגביר קרטיניזציה של העור, אנטי בקטריאלי, אנטי ויראלי, נוגד דלקת, ממריץ זרימת דם בוורידים, פועל כאדפטוגן במקרים של עייפות או מתח ולחץ, ממריץ של המוח, מזרז גידול שיער וציפורניים.
הספונינים הם המרכיבים החשובים ביותר, וניתן לייחס להם את הפעילות האנטי מיקרוביאלית.
Asiaticoside מזרז חלוקת תאים ומסייע לריפוי פצעים.

התוויות

מיצויים הניתנים באופן אורלי, בהזרקה וכן משחות, שעברו סטנדרדיזציה לפי asiaticoside, משמשים לטיפול בכיבים ברגליים, להחשת הריפוי של פצעי ניתוח, לטיפול בכוויות, למניעת היווצרות צלקות במקרים של כוויות מדרגה שניה ושלישית, לאיחוי תפרים אחרי לידה, לטיפול בפיסורה ובפיסטולה, בכיב פפטי, ציסטות בשד, סקלרודרמה, זרימת דם לקויה בורידים, לטיפול בסקלרודרמה.
לטיפול באי ספיקת דם בורידים, בצקת, בכיבים ברגליים, בכיב פפטי, בכוויות, להמרצת פעילות המוח, למנוע איבוד זכרון

רוב המחקרים בדקו השפעה של גוטו קולה על אי ספיקה כרונית בורידים. כולם השתמשו בפרקציה של הטריטרפנואידים, הנקראת Centellase- TTFCA. המשתתפים קבלו 30 או 60 מ”ג מהתכשיר שלוש פעמים ביום. התוצאות שהתקבלו הראו שיפור במצב המשתתפים לעומת קבוצות הביקורת. היה שיפור משמעותי בסימפטומים, כגון, בצקת, כאב, התכווצות שרירים בלתי רצונית, כובד של הרגליים (10).

לפחות מחקר אחד נערך על השפעת מרכיבי הגוטו קולה על הכושר הקוגנטיבי ומצב הרוח אצל אנשים מזדקנים בתאילנד. המשתתפים קבלו קפסולות עם מיצוי מגוטו קולה בריכוז של 250 מ”ג, 500 מ”ג ו-750 מ”ג. כל משתתף קבל קפסולה של פלצבו או קפסולה שהכילה מיצוי מהצמח, כל יום במשך שמונה שבועות. הכושר הקוגנטיבי, מצב הרוח ואיכות החיים נבדקו בהתחלת הניסוי, אחרי הלקיחה הראשונה של הצמח, וחודש וחודשיים אחרי הטיפול. הבדיקות לקביעת הכושר הקוגנטיבי ומצב הרוח נעשו לפי מבחנים מקובלים. השתתפו במחקר 24 נשים וארבעה גברים בגיל 65+ – 3.6 שנים. חלקו אותם ל-4 קבוצות, קבוצה אחת קבלה פלצבו וקבוצה לכל ריכוז של הגוטו קולה. בתחילת הניסוי לא נמצאו הבדלים בולטים בכל המבחנים שנעשו. כל המשתתפים שהתחילו את הניסוי המשיכו בו עד הסוף. המבחנים שבדקו כושר קוגנטיבי הראו אצל המשתתפים שקבלו גוטו קולה ירידה בזמן התגובה, ועליה באחוז הדיוק בתשובות שבדקו את הזכרון. העליה התבטאה במהירות ובאיכות של הזכרון (11).

הצמח סייע גם לשיפור ההרגשה הכללית. המשתתפים שקבלו 750 מ”ג ליום הראו הגברה של העירנות והזריזות בהשוואה לקבוצת הביקורת, אחרי חודש וחודשים של טיפול. המשתתפים שקבלו גוטו קולה במינונים השונים הראו כולם יותר שקט פנימי. הבדיקה לשביעות רצון ושמחה של המשתתפים לא הראתה הבדל בין המשתתפים בקבוצת הביקורת ובין המשתתפים שקבלו את כל שאר המינונים של הגוטו קולה (11).
החוקרים מסיקים שהגוטו קולה הוא צמח המסייע לשיפור העירנות, הזריזות, השקט הנפשי והזכרון. זהו המחקר הראשון שבודק השפעה של גוטו קולה על הכושר הקוגנטיבי ומצב הרוח. הוא נתן תוצאות חיוביות, והוא מעודד ניסויים נוספים עם מדגם גדול יותר.

נערכו ניסויים אחדים שהוכיחו שגוטו קולה מסייע לריפוי פצעים וכיבים, אבל לא נערכו ניסויים קליניים (10).הצמח ומרכיביו מגבירים ייצור של קולגן.

התוויות נגד

הריון. לא נערכו ניסויים על בטיחות הצמח בהריון והנקה.

רעילות

הצמח נחשב לחסר רעילות.

הכנות ומינון

חליטה: 3-9 ג’ ליום.
תכשירים מסחריים: רוב המחקרים נעשו עם מיצויים מכוילים של הצמח השלם, או עם הפרקציה המכוילת של הטריטרפנואידים. חלק מהמחקרים נעשו עם מיצויים מימיים או אלכוהוליים בלתי מכוילים.
TECA- Titrated Extract of Centella asiatica
TTFCA- Total Triterpenoid Fraction of  Centella asiatica
מוצרים אלה מכילים:  40%  asiaticoside,  30%  asiatic acid, 30% madecassic acid .
המינון: 60-120 מ”ג ליום.

Print Friendly, PDF & Email

מקורות

Mengalan S. Watson MF. Centella L. in: Flora of China, 2005, 14:18 DerMarderosian A. Beutler J. eds. The Review of Natural Products. St. Louis, MO: Facts and Comparisons, 2002. Plant Cures website, Available at; https://plantcures.com/Lichingyun,html Premilla MS. Ayurvedic Herbs: A Clinical Guide to the Healing Plants of Traditional Indian Medicine, Binghamton, NY: Haworth Press, 2006. Ayurvedic Pharmacopoeia Committee. In: The Ayurvedic Pharmacopeia of India Part 1, Vol. IV First edition New Delhi, India, Government of India, Ministry of Health, 2004:69, 71. Chinese PhaRMACOPEIA Commission, Herba Centella- Jixuecao, in: Pharmacopeia of the People’s Republic of China: People’s Medical Publishing House, 2005, Vol.1 124-125, Beijing, China. Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) List B Consolidated List of Substances which are present in Authohorised Medicines for General Sale. London UK. MHRA, July 2009. European Pharmacopeia Commission. Centella- Centellae asiatica herba, in: European Pharmacopea 7/0 Strasbourg, France. European Directorate for the Quality of Medicines, 2010, 1096-1097. Mahady G. Fong H. Farnsworth N. WHOMonographs on Selected Medicinal Plants, Vol 1 Geneva, World Health Organization, 1999. Engels G. and Brinckmann J. Gotu Kola, Herbalgram 92, 2011.
שיתוף ברשתות
×
×

עגלת קניות

המידע הכתוב באתר אינפורמטיבי בלבד 

ואינו מהווה תחליף לתרופות ו/או ייעוץ רפואי.

בכל מקרה יש להיוועץ ברופא/ה.

דילוג לתוכן