מאקה, Maca, Lepidium meyenii

מאת: מינה פארן Ph.D

שם בוטני: Lepidium meyenii
שם נפוץ: Maca
שם עברי: מאקה

משפחה: מצליבים Brassicaceae (Cruciferae)

חלקי צמח בשימוש: שורש

תיאור בוטני

צמח רב שנתי הגדל בהרי האנדים של פרו, בגובה של 2500-4500 מ’. המאקה הוא אחד מהצמחים העמידים ביותר לקור. זהו צמח נמוך, בעל עלים הגדלים כמעט על פני הקרקע. השורש מעובה וצבעו צהוב-חום. מגדלים אותו בגידול חקלאי כצמח שנתי, וקוצרים את השורש אחרי 7-9 חודשים. מגדלים בעיקר את המין Lepidium peruvianum.

המאקה גדל בתנאים של שינויי טמפרטורה קיצוניים, בין שמש קופחת לקור מקפיא ורוחות עזות. הוא שרד את התנאים הקשים במשך אלפי שנים. כבר לפני 2000 שנה הפכו את המאקה לגידול חקלאי, וכנראה שגדלו אותו הרבה לפני כן בשיטות פרימיטיביות.

המחקרים הראשונים על הצמח נעשו על ידי חוקרת מפרו Gloria Chacon. היא גם מצאה את המין הנוסף
Lepidium peruvianum Chacon.

הביקוש הגדול בעולם מביא להגדלת שטחי הגידול.

רפואה מסורתית

חשיבות המאקה עצומה לאינדיאנים הגרים בהרי האנדים, מפני שרק צמחים מעטים מאד גדלים באזורים אלה. משתמשים בו כצמח מאכל ורפואה. השורש עשיר בסוכרים, חלבונים, עמילן, יוד וברזל. ניתן לאכול את השורש טרי או מיובש. ניתן לשמור שורש יבש לפחות ל-7 שנים. מכינים ממנו מיני מאכל ומשקאות.
תושבי האנדים השתמשו במאקה להגברת פוריות של בני אדם וחיות. משתמשים בו לטיפול באנמיה, אי סדירות של המחזור החודשי, מנופאוזה, לשיפור הזכרון, להפרעות במערכת הרבייה של גברים ונשים וכן למניעת עייפות והוספת אנרגיה.
ארה”ב עשתה פרסום רב לצמח כשפרסמה אותו כאפרודיזיאק, מאזן הורמונים, מוסיף כח גברא ומסייע לצלילות המחשבה ולהגברת הכושר הקוגנטיבי.

רכיבים פעילים

הערך התזונתי של השורש גבוה. הוא מכיל 60-75% פחמימות, 10-14% חלבון, 8.5% סיבים ו- 2.2% שומנים. החלבונים מצויים בעיקר בצורה של פוליפפטידים וחומצות אמיניות חופשיות, בעיקר, ארגינין, סרין, ליזין,, היסטידין, חומצה אספרטית, חומצה גלוטמית, גליצין,
ואלין, פנילאלנין, טירוזין, טריפטופאן.
השורש מכיל סידן, אשלגן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אבץ, צורן, ויטמין B1, B2 וויטמין E.
חומצות שומניות: לינולנית, פלמיטית, אולאית.
שורש טרי מכיל 1% של glucosinolates, שהן תרכובות
גפרית אופייניות למשפחת המצליבים.
השורש מכיל גם p-methoxybenzyl isothiocyanate, שמייחסים לו פעילות של אפרודיזיאק.
בנוסף מכיל הצמח אלקלואידים, סטרולים, טאנינים וספונינים.

פעילות רפואית

ממריץ כושר גופני וקוגנטיבי, אימונוסטימולנט, מגביר פוריות, ממריץ פעילות של בלוטות אנדוקריניות, מפחית עייפות, מזין, מגביר תפקוד כללי של הגוף, מביא לעליה במספר ובתנועתיות של תאי זרע.
ניתן לייחס את הפעילות לחומצות האמיניות החופשיות הדרושות לייצור של מתווכים עצביים, וכן לעושר של מינרלים וויטמינים. טירוזין ופניל אלנין דרושות לייצור של דופמין ונוראדרנלין. ארגינין, שמצויה במאקה בריכוז גבוה, נחוצה לייצור תאי זרע.
ממריץ את בלוטת האדרנל, וזה כנראה אחד המנגנונים המביא להוספת אנרגיה וחיוניות.

התוויות

לחיזוק כללי, לטיפול באי פוריות אצל גברים ונשים, לאין אונות של גברים, להגברת פעילות של בלוטות אנדוקריניות, לטיפול באנמיה, לבעיות של מחזור חודשי, כמחליף הורמונים בתקופת המנופאוזה, להגביר עמידות בפני מחלות זיהומיות, למנוע איבוד זכרון וסניליות, ליובש בווגינה, להאט תהליכי הזדקנות.

התוויות נגד

לא נמצאו.

תופעות לוואי

כמויות גדולות עלולות לגרום לגזים במערכת העיכול.

אינטראקציות עם תרופות

לא נמצאו.

הכנות ומינון

השורש נמכר מיובש וטחון כאבקה או בקפסולות . לפעמים הוא נמכר כתערובת עם דגנים ומומלץ לאכילה. מכינים ממנו משקה מותסס הנקרא chichi.
העלים נאכלים כירק מבושל.
מינון מומלץ: 5-20- ג’ ליום.  משקל כפית אחת של אבקה הוא 2.5 ג’.

ישנם חוקרים המביעים ביקורת על אמינות המחקרים שנעשו רובם עם תקציבים שניתנו על ידי החברות המוכרות את הצמח. הם טוענים שאם אמנם הצמח כל כך מופלא היו צריכים אנשי האנדים, שמשתמשים בו באופן קבוע כמזון, להיות מעל הטבע.

Print Friendly, PDF & Email

מקורות

Ganzales GF. et al. Effect of Lepidium meyenii (Maca), a root with aphrodisiac and fertility enhancing properties on serum reproductive hormone levels in adult healthy men. J. Endocrinol. 2003, 176: 163-168. Gonzales GF. et al. Effect of Lepidium meyenii (Maca) on sexual desire and its absent relationship with serum testosterone levels in adult healthy men. Andrologia, 2002, 24: 367-372. Lopez-Fando A. et al. Lepidium peruvianum Chacon restores homeostasis impaired by restraint stress. Phytother. Res. 2004, 18: 471-474. Gonzales GF. et al. Lepidium meyenii (Maca) improved semen parameters in adult men. Asian J. Androl. 2001, 3: 231-233. Cicero AF. et al. Lepidium meyenii improves sexual behaviour in male rats independently from its action on spontaneous locomotor activity. J. Ethnopharmacol. 2001, (2-3): 225-229. Gonzales DF. et al. Effect of Lepidium meyenii (Maca) on spermatogenesis in male rats acutely exposed to high altitude (4340m). J. Endocrinol. 2004, 180: 87-95.
שיתוף ברשתות
×
×

עגלת קניות

המידע הכתוב באתר אינפורמטיבי בלבד 

ואינו מהווה תחליף לתרופות ו/או ייעוץ רפואי.

בכל מקרה יש להיוועץ ברופא/ה.

דילוג לתוכן