מאת: מינה פארן Ph.D
שם עברי: עולש
שם נפוץ: Chicory root
משפחה: מורכבים, Asteraceae
תיאור בוטני
צמח דו-שנתי או רב-שנתי, עם שורש מעובה. הפרחים בצבע כחול בהיר. העלים מרוכזים בבסיס הצמח וערוכים כספירלה לאורך הגבעול. מוצאו של הצמח מאירופה ואסיה. הוא הובא לארה”ב וגדל שם (1). בארץ גדל המין עולש מצוי, Cichorium pumilum .
חלקי צמח בשימוש: שורש, עלים.
רכיבים פעילים
אינולין בריכוז גבוה עד 58%, שאחרי הידרוליזה נותן בעיקר פרוקטז וכמויות קטנות של גלוקוז (1)
ססקויטרפנים לקטונים מרים (1) lactucin , cichorin (esculetin-7-glucoside ), alpha-lactucerol (taraxasterol ), lacticopicrin
חומצה קפאית ונגזרותיה, חומצה כלורוגנית ואיזו-כלורוגנית (2)
הידרוקסי-קומרינים, כולל umbelliferone
פלבונואידים (2), כולל hyperoside
טאנינים, סוכרים, פקטין, שמן, כולין
נוף הצמח מכיל אינולין, פרוקטוז, כולין, רזין, חומצה ציקורית, אסקולטין, אסקולין (1).
פעילות רפואית
נוגד דלקת, מסייע לעיכול, מגביר תיאבון, מגן על הכבד, מגביר הפרשת מיצי מרה, מנקז, משתן, מוריד חום, אמנגוג (3), אנטי בקטריאלי, נוגד מלריה (4), נוגד פטריות (5).
התוויות
לאיבוד תיאבון, לשיפור העיכול.
התוויות נגד
במקרים של רגישות לצמחים ממשפחת המורכבים.
אינטראקציות עם תרופות
לא נמצאו (2).
רפואה מסורתית
לטיפול באנורקסיה, בעיות בעיכול, גזים, גאוט, אלרגיות בעור, מחלות עור, צהבת, הפטיטיס, טחול מוגדל, איחורים של המחזור החודשי, סכרת טכיקרדיה (5).
מחקרים
הססקויטרפנים לקטונים lactucin ו- lactucopicrin הראו פעילות נוגדת מלריה ואנטי בקטריאלית (4).
המיצוי המימי של השורש והמיצוי בממיסים אורגניים מעכבים in vitro חיידקים גרם-חיוביים, כגון, Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Micrococcus luteus, וחיידקים גרם-שליליים (3), כגון, E. coli, Salmonella typhi.
שימוש במזון
עלים צעירים של עולש נאכלים טריים כסלט.
השורש הקלוי הטחון משמש כתחליף לקפה וידוע בשם ציקוריה או שמוסיפים אותו לקפה כדי למהול את ריכוז הקפאין שבקפה (1).
תקן בינלאומי: GRAS
הכנות ומינון
חליטה 2-4 ג’ ליום (2).