מאת: מינה פארן Ph.D
שם בוטני:Nigella sativa
שם נפוץ: Black cumin
שם עברי: קצח הגינה
משפחה: נוריתיים, Ranunculacea
חלקי צמח בשימוש: זרעים
תיאור בוטני
צמח עשבוני חד שנתי, בגובה כ-60 ס”מ. מקור השם Nigella בלטינית. Nigelle משמעותו שחור. הפרחים לבנים עם פסים דקים כחולים. הזרעים שחורים וקטנים. מוצא הצמח ממערב אסיה והמזרח התיכון. בארץ גדלים כמה מיני קצח.
כבר לפני אלפי שנים גדלו את הקצח והרבו להשתמש בו כצמח תבלין ורפואי.
רכיבים פעילים
שמן נדיף 0.45% המכיל: nigellone thymoquinone, thymol, carvacrol, alfa and beta pinene, d-limonene, d-citronellol, p-cymene.
חומצות אמיניות: ארגינין, חומצה גלוטמית, ליזין, לויצין, מתיונין. טירוזין, פרולין.
קומרינים: 6-methoxy-coumarin, 7-hydroxy coumarin, 7-oxy coumarin
אלקלואידים: nigellicine, nigellidine, Nigellimine-N-oxide
ספונינים טריטרפניים alfa hedrin
מינרלים: סידן, זרחן, אשלגן, ברזל
שמן הכולל: חומצה ארכידונית, לינולאית, לינולנית אולאית, פלמיטית, סטארית ומיריסטית.
פעילות רפואית
ממריץ של מערכת החיסון, נוגד דלקת, אנטי מיקרוביאלי, נוגד פרזיטים, נוגד חמצון, נוגד סרטן, מוריד רמת סוכר בדם, קרמינטיבי, ממריץ של הרחם, מגביר הפרשת חלב בהנקה, משכך כאבי בטן.
ממריץ מערכת החיסון: מגביר פעילות של תאי הרג טבעיים, מגביר פעילות של helper T- cells
מגביר ייצור של אינטרלויקין 3 (1,2).
פעילות ממריצה של מערכת החיסון הוכחה גם במיצוי האלכוהולי של הזרעים (3).
נוגד דלקת: הזרעים והשמן האתרי המופק מהם מעכבים את האנזימים cycloxygenase ו- 5-lipoxygenase. הראו ירידה התלויה בריכוז הצמח של תרומבוקסן B2 ושל לויקוטריאנים B4 (4, 5). מכאן נובעת גם פעילות הצמח כמשכך כאב.
אנטי מיקרוביאלי: מיצויים אלכוהוליים ואחרים מעכבים סטפילוקוקוס, פסוידומונס, קולי ואחרים. הראו עיכוב גם של חידקים עמידים לאנטיביוטיקה, וכן עיכוב של השמר הלבן- andida albicans (6).
נוגד חמצון: הפעילות מיוחסת לשמן הנדיף ובעיקר למרכיבים : thymoquinone, carvacrol, anethol 4-terpineol (7). רוב המחקרים נעשו in vitro ועם חיות מעבדה.
הראו שהמרכיבים הנ”ל מגינים על הכבד והכליות מפני תרופות אנטי סרטניות המגבירות חמצון. כמו כן הראו הקטנת הירידה במספר הלויקוציטים.
נוגד שחרור היסטמין: thymoquinone ו-nigellone מפחיתים שחרור של היסטמין מתאי פיטום(8) תכונה זו יכולה להסביר את השימוש המסורתי בצמח לטיפול בברונכיט כרוני וקוצר נשימה.
אנטי סרטני: מיצויים אלכוהוליים ויבשים מעכבים ייצור כלי דם חדשים ומאיטים התפשטות של גרורות. העיכוב הוכח בתרביות רקמה של תאי סרטן השד, סרטן הערמונית ומלנומה (9).
השפעה על מערכת העיכול: מסייע לעיכול, קרמינטיבי, מגביר הפרשת מיצי מרה, מרגיע כאבי בטן. פעילות זו התקבלה עם זרעים טחונים שנלקחו כאבקה ועם הפרקציה של השמן שמכילה גם את השמן הנדיף.
השפעת הצמח כמוריד רמת סוכר נחקרה על סכרת מושרה אצל ארנבות. ירידה משמעותית ברמת גלוקוז התקבלה עם השמן שהופק מהזרעים. המנגנון הוא כנראה עיכוב של גלוקוניאגנזה בכבד.
התוויות
למחלות של דרכי הנשימה, כגון, שיעול, ברונכיט, קוצר נשימה, ברונכיט ספסטי, אלרגיה, לכאבי בטן, עודף גזים במערכת העיכול, להגברת הפרשת חלב בהנקה, לאל-וסת או לדימום מועט.
התוויות נגד
הריון
רפואה מסורתית
השימוש בצמח כתבלין נפוץ מאד בארצות הים התיכון, בהודו ובארצות מוסלמיות. משתמשים בו לאפיית לחם ועוגיות.
נהגו להשתמש בזרעים במקרים של הצטננות, כאבי ראש, אסתמה, מחלות רוימטיות, לטיפול בכאב שיניים, כנוגד תולעים, לאל-וסת, לגרום להפלה, לכאבי בטן, לטיפול בהכשות של עקרבים ונחשים.
הכנות: מיצוי במים, אבקה, טינקטורה.