הרפואה הסינית מונה חמישה יסודות המתארים את העולם. הראשון הוא העץ, שמתייחס לאביב, לירוק ולכבד, בו מתרחשים רוב תהליכי נטרול הרעלים בגוף המגיעים לשיאם באביב
האביב מגיע, והוא מתבלט כתקופה של ניקוי ושל התחדשות. מנקודת מבטה של הרפואה המסורתית הסינית, משתייך האביב ליסוד העץ, לצבע הירוק ולטעם החמוץ. בגוף האדם מיוחס האביב לכבד, לכיס המרה ולעיניים. אבל את זה אפשר לקרוא בכל ספר בסיסי ביסודות הרפואה הסינית, ולכן, במאמר זה ננסה להאיר מעט את אותן התרחשויות פסיכו-פיזיו-פתולוגיות, אשר חלקנו חווים בתקופת מעבר זו: נשתדל להבין את משמעותן ביחס לתהליך החיים הדינאמי, ולהציע דרכים שיובילו את האורגניזם האנושי בחתירתו הבלתי נלאית אל עבר האיזון.
על רעילות ורעלים
האיבר העיקרי בגופנו, דרכו מתבטאת האיכות של יסוד העץ – ומכאן גם האביב, הוא הכבד. לאיבר זה מיוחסים תפקודים רבים ומגוונים, אשר לא כאן המקום לפרט את כולם. בחרתי להתעכב על תפקוד אחד ומיוחד, אשר ניתן לכנותו בשם דה-טוקסיפיקציה (Detoxification). אם ננסה להסביר את המונח באופן מילולי, נקבל משהו כמו: טוקסיפיקציה = רעילות, דה = מילת שלילה. התוצאה: אי-רעילות.
עולות ראשית השאלות: – מהי רעילות? – מהיכן היא מגיעה? – איך היא אמורה להיות מסולקת מהגוף? נתייחס לכך בקצרה: רעילות יכולה להגיע אל הגוף ממגוון מקורות, אשר ניתן לחלקם לשלושה מיני “מזונות”: המזון שאנו אוכלים, האוויר שאנו נושמים והרשמים אותם אנו קולטים בחושינו (כן, גם זה סוג של מזון).
ראשית, נעסוק באוכל. אוכל עלול להוות מקור לרעילות בכמה אופנים שונים. חומרי ההדברה והתרופות, בהם מטופלים הצמחים ובעלי החיים המשמשים לנו למזון הינם מקור לרעילות, כמו גם כל החומרים הסינטטיים המוספים באופן מלאכותי למזון, דוגמת צבעי מאכל, מעכבי חמצון, חומרים משמרים, חומרי תפיחה, מייצבים וכדומה. לגופנו קשה מאוד להיפטר מחומרים אלו, מכיוון שהוא “מכיר” אותם זמן קצר בלבד, ולא התפתחו בו מנגנוני סילוק המותאמים לפינוי חומרים אלה. כאשר החומרים האמורים מצטברים בתוך התאים והרקמות, הם פועלים בגוף כרעל, אשר משבש את התהליך המטבולי וגורם, בטווח הארוך, לפגיעה ברקמות ובאיברים – ולמחלות כרוניות. בנוסף, מזון הנחשב ללא מתאים לסוג האדם האוכל אותו (מה שנקרא “טיפוס”), או לתנאים האקלימיים (למשל, אוכל קר ולח בחורף) – גם הוא עלול להוות מקור לרעילות המצטברת ברקמות הגוף.
האוויר שאנו נושמים, גם הוא מקור לא אכזב לרעילות: פיח ופסולת תעשייתית מגוונת המזהמים את האוויר, חודרים אל גופנו עם הנשימה. הם נספגים דרך הריאות אל מחזור הדם ומצטברים בתאים.
“המזון” הנקלט בחושינו מקורו בהשפעות חיצוניות ופנימיות, דוגמת צלילים, ריחות, מראות, רעיונות, תחושות, רגשות וכדומה. כל מי שעיניים בראשו ואוזניים בצדי ראשו, יכול להבחין בקלות שכל אותם צלילים צורמים, “מוסיקה” רועשת ואגרסיבית, ריחות דיס-הרמוניים, מראות זוועה, רעיונות מעופשים ויחסי אנוש מעוותים – אשר הינם מנת חלקו היומיומית של האדם המודרני מיום היוולדו, פועלים כרעל לגופו ולנפשו של האדם, לא פחות מאשר צבעי מאכל ופיח!
תהליכים של ניקוי
לאחר שהגדרנו באופן כללי את מקורות הרעילות בגופנו, נשאלת השאלה כיצד ניתן לעזור לגוף לפנות את אותה פסולת המצטברת בו, וגורמת לתחלואי הגוף והנפש. באופן טבעי משקיע גופנו מאמצים גדולים בניסיונות לפנות את אותה פסולת: הפרשת ליחה ונזלת, שלשולים, דימומים, דלקות שונות, מורסות ופרונקלים, כולם עדות לניסיונות, מוצלחים יותר או פחות, לפנות את הרעילות המצטברת בו.
עתה נחזור לראשית המאמר, וננסה לסגור מעגל: האיבר העיקרי (אם כי לא היחיד) אשר מופקד בגופנו על פינוי הרעלים (להלן: דה-טוקסיפיקציה), הנו הכבד. שיאם של תפקודי הפינוי שנוקט הכבד חל באביב (זאת אומרת, עכשיו!). ואכן, אין זה בלתי שכיח לחוות בתקופה זו תופעות כמו הפרשה עודפת של נזלת, דמעות, שלשולים, פריחות שונות וכיו”ב – כולן עדות לפעילות מוגברת של ניקוז ופינוי על-ידי הכבד. כאן ראוי לציין, שכאשר אנו אומרים “כבד”, הרי איננו מתייחסים בהכרח רק לאותה בלוטה גדולה החבויה מאחורי הצלעות בצד הימני העליון של הבטן, אלא גם לתפקוד ה”כבדי” בכל תא ותא בגוף, היינו, פינוי וסילוק פסולת.
קיימות דעות ושיטות רבות לביצוע של דה-טוקסיפיקציה בתזונה. החל בתפריט של אורז בלבד, וכלה בתהליכים מורכבים דוגמת דה-טוקסיפיקציה על-פי איבן-סינא, לעתים בשילוב של חוקנים, סאונה, מרחצאות בריאות וכדומה, ולעתים ככלי בודד. להבנתו של מחבר מאמר זה, דיאטת ניקוי אפקטיבית ופשוטה מתחילה בשלושה ימים של מים בלבד, שלאחריהם ארבעה ימים של מים וירקות ירוקים בלבד. מובן שתהליך כזה אינו מתאים לכולם: ילדים, נשים בהריון או מיניקות, ואנשים הנוטלים תרופות מרשם, מומלץ כי לא ינסו אותו על עצמם.
בקצרה, מטרתו של תהליך כזה מתגלמת בניסיון למנוע מתאי הגוף חומר גלם להפקת אנרגיה ובניה, על-מנת לאפשר לאורגניזם להפנות את כוח החיות (צ’י) לפינוי, לניקוי ולתיקון. התהליך יסתיים בדרך-כלל במה שקרוי “משבר החלמה”, העשוי להתבטא בהזעה ובהשתנה מוגברות, בהקאה, בשלשול או בדימום דרך האף.
צמחי מרפא המסייעים לדה-טוקסיפיקציה
צמחי מרפא שונים שמשו לכל אורך ההיסטוריה האנושית, ובכל מסורות הרפואה, להמרצת פעילות הכבד ולתמיכה בתהליך פינוי הפסולת. רבים מצמחי מרפא אלה מגיעים לשיאם בתקופת האביב, מה שרומז על כוונתו של הבורא בנידון.
אם נבחן אותם היטב, נגלה שלחלק מהצמחי המרפא טעם מר ופעילות משלשלת קלה, וכי הם פועלים בעיקר באמצעות המרצת הכבד. צמחי מרפא אחרים מפעילים יותר את הכליות, שגם להן מיוחסת חשיבות גדולה בתהליכי הפינוי. צמחי מרפא כאלה יגרמו להשתנה מוגברת. כמו כן, ישנם צמחי מרפא הממריצים את ניקוז מערכת הלימפה, המשמשת בעצמה כמערכת ניקוז פסולת, וכן צמחי מרפא העוזרים בפינוי דרך הריאות והעור.
פורמולת צמחים סטנדרטית התומכת בתהליך של דה-טוקסיפיקציה תורכב בדרך כלל משילוב של צמחי מרפא מהקטגוריות השונות, במטרה להשיג תהליך הרמוני של ניקוי ופינוי. להלן דוגמאות לצמחים:
צמחי מרפא המפעילים את הכבד ומקדמים דה-טוקסיפיקציה | |
שורש שן-ארי | (Radix Taraxacum spp.) |
זרעי גדילן מצוי | (Semen Silybum marianum) |
שורש מרור הגינות | (Radix Sonchus oleraceus) |
שורש עירית גדולה | (Radix Asphodelus microcarpus) |
שורש חומעה צהובה/ורודה | (Radix Rumex spp.) |
שורש עולש | (Radix Cichorium spp.) |
שורש לפה גדולה | (Radix Arctium lappa) |
צמחי מרפא משתנים המקדמים פינוי דרך הכליות | |
זרעי כרפס ריחני | (Semen Apium graveolens) |
עלי סרפד | (Folia Urtica spp.) |
שורש גזר קיפח | (Radix Daucus carota) |
צמחי מרפא המנקזים את מערכת הלימפה ומסלקים רעילות | |
עשב דבקה זיפנית | (Herba Galium aparine) |
קנה שורש אירוס | (Radix Iris versicolor) |
שורש פיטולקה | (Radix Phytolacca spp.) |
צמחי מרפא המנקזים רעילות מהריאות והעור | |
עשב אמנון ותמר | (Herba Viola tricolor) |
עשב סיגלית | (Herba Viola oddorata) |
תפרחות תלתן אדום | (Flos. Trifolium spp.) |
צמחי מרפא מטהרי דם ומעוררי חיסון | |
שורש קיפודנית צרת עלים | (Radix Echinacea angustifolia) |
קליפת גזע לאפאשו | (Cortex Tabebuia spp.) |
שורש חותם זהב | (Radix Hydrastis canadensis) |
קליפת גזע אונה דה-גאטו | (Cortex Uncaria tomentosa) |
פורמולה לניקוי כללי לדוגמה
עשב אמנון ותמר | 50 גר’ |
שורש שן-ארי | 50 גר’ |
עשב דבקה זיפנית | 50 גר’ |
קליפת גזע לאפאשו | 50 גר’ |
אופן ההכנה:
להרתיח 6 כפות מתערובת הצמחים ב- 1 ליטר מים למשך חצי שעה, לסנן ולשתות במשך יום במנות קצובות (לחלק ל- 4-3 מנות). יש ליטול מהתערובת במשך כחודש ימים.
תכשיר מעט יותר מרוכז בתמצית יהיה:
De-Tox-Mix
Ext. Taraxacum 1:1 | 25% |
Ext. Galium 1:1 | 30% |
Ext. Urtica 1:1 | 25% |
Ext. Silybum 1:1 | 20% |
המינון: 2-1 כפיות 3 פעמים ביום במעט מים לפני האוכל, למשך כחודש ימים.
מובן שישנן עוד אפשרויות רבות. אלו הן רק דוגמאות.
הזוית היהודית
אי אפשר לסיים ללא ההקשר היהודי. להבנתו של מחבר מאמר זה, תקופת השנה המתאימה ביותר לתהליך ניקוי הנה ימי חג הפסח. אנו מוצאים לכך רמזים כבר בהימנעות המסורתית ממזונות מסוימים, וכן על שולחן החג בדמות השימוש הסמלי בכרפס (המשתן) והמרור (מקדם הניקוי ומפעיל הכבד).
ולכן, המלצתי לאביב זה היא לסעוד את סעודת הסדר ולקיים מצוות אכילת מצה. ביום שלאחר הסדר להתחיל בתהליך ניקוי תזונתי באופן שהוצג בראשית המאמר (שלושה ימי צום הכולל שתיית מים, ולאחר מכן ארבעה ימים בהם מותרת אכילת ירקות ירוקים בלבד). לאחר שבוע זה נחזור בהדרגה לתזונה קלה ומזינה (ירקות, דגנים, קטניות וכדומה), ונשלב במשך שלושה שבועות צמחי מרפא מהמגוון שהוצג במאמר זה.
חודש זה מהווה תקופה של ניקוי עמוק ויסודי, אשר יאפשר לכולנו שנה חדשה, טובה ובריאה.