מתכונים לסימני החג – מאת יפה ברמץ חמוטל

שלושה מתכונים  ל’סימנים’ של ראש השנה

סדר ליל ראש השנה ומנהגיו הם ללא ספק חוויה מכוננת לחובבי מזון בריא ולחובבי בישול. ראש השנה הוא אחד החגים השמחים ביותר במטבח. שפע מכל טוב השדה והארץ מתרכז באחת להכנת מטעמים המייחדים את הארוחה הראשונה של השנה החדשה. המנהג לפתוח את השנה בתפילות ‘קטנות’ המלוות במאכלים סמליים המכונים ‘סימנים’/ ‘ברכות’, השתרש והפך את סעודת ראש השנה לסעודה מלכדת, דרך התפילה והכמיהה של היחיד והרבים בכל עדת ישראל. אחדים מהמאכלים נבחרו בשל סמליות שמם (קרא, רוביא, סילקא) וחלקם על שום הערך המהותי הגלום בהם למשל הרימון. לכל אחד מ’הסימנים’ תפילה וכוונה מיוחדת.

מקור המנהג בדברי האמורא אביי בתלמוד בבלי מסכת כריתות. “אמר אביי: השתא דאמרת סימנא מילתא היא, יהא רגיל איניש למיכל ריש שתא קרא ורוביא, כרתי, סילקא ותמרי”.

תרגום: “עכשיו משאמרת שיש עניין בסימנים, יהא אדם רגיל לאכול בראש השנה דלעת ורוביא, כרתי, סילקא ותמרים.

צמחי המאכל בסעודה מגוונים וישנן גרסאות הכנה שונות וטעימות. בחרתי להעלות כאן שלושה מתכונים קלים להכנה שאפשר לאמץ לסעודת החג ולשאר ימות השנה.

רוביה או לוביה

“יהי רצון מלפניך ה’ אלוהינו ואלוהי אבותינו, שירבו זכויותינו, ותלבבנו..”

הלוביה הוא אחד מצמחי המאכל הקדומים ביותר שאנשים גדלו. קוראים לו הלוביה הירוקה או שעועית שחורת העין. כשהתרמילים בשלים הזרעים הופכים להיות שחורים.

השם המדעי הוא Vigna urguiculata השעועית שמוזכרת בכתבים העבריים העתיקים היא כנראה הלוביה או הרוביה.

בשלל מרכיביה סיבים רבים, נוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים. מסייעת לטיפול בסוכרת ולעודף משקל. ברפואה המסורתית נאמר עליה שהיא מיטיבה עם פעילות הכבד וכלי והלב.

תבשיל רוביה בכמון

מצרכים

500 גרם רוביה / שעועית העין השחורה

1 ורבע ליטר מים

שום, פלפל שחור גרוס, כמון, שמן זית וחצי לימון.

הטעם של הכמון דומיננטי. הוא מתאים לרוביה ומסייע לעיכול הקטנית בשל התכונות הקרמינטיביות שלו.

הכנה

משרים את השעועית 8 שעות. שוטפים ומסננים.

מבשלים בסיר קטן עם 1/4 כפית כמון ומעט פלפל שחור גרוס, עד לריכוך על אש קטנה 30-40 דקות.

לפני ההגשה: בוזקים בין 1/2 – 1 כפית שלמה של כמון, שן שום כתושה, שמן זית בנדיבות וחצי לימון סחוט.

ממליחים ומפלפלים לפי טעם. מערבבים היטב ומעבירים לצלחת הגשה עם מעט פטרוזיליה קצוצה מעל.

הערות: קטניות מבשלים ללא מלח משום שהמלח עוצר את הבישול שלהן. קטנית “סרבנית” שאינה מתבשל כראוי מצביעה על חוסר טריות המוצר.

כרישה/ כרתי

התפילה: “יהי רצון מלפניך ה’ אלוהינו ואלוהי אבותינו שיכרתו אויביך ושונאיך וכל מבקשי רעתנו”

ירק מאכל ממשפחת הבצלים והשומים. הכרישה תורבתה לפני אלפי שנים  מהשום Allium ampeloprasum בתלמוד מוזכר הירק מספר פעמים בשם ‘כרתי’. ישנם כמה סיפורים היסטוריים על הכרישה, אך קצרה כאן היריעה. טעמה העדין והייחודי מקנה לה מקום של כבוד בכל מטבח.

כרישה מטיבה עימנו למאכל ולמרפא ומומלצת לרוב כחלק מתזונה טיפולית בפתולוגיות שונות של מערכת העיכול.

פשטידת כרישה

את השיטה להכנת הפשטידה הזו למדתי מס”טטית (ספרדייה טהורה) היא הכינה כלביבות מטוגנות ואני שדרגתי תזונתית והתוצאה מפתיעה. שווה לנסות.

מצרכים

4 כרישות גדולות

3 ביצים

2 כפות קמח תירס/ קמח מלא/ כוסמין

2 כפות שמן זית

מלח ופלפל

הכנה

שוטפים ופורסים את הכרישה לעיגולים אלכסוניים ברוחב 2 ס”מ

מניחים בסיר אידוי את פרוסת הכרישה ומאדים במשך 7 דקות.

מצננים מעט. מחממים במחבת/סיר רחב 2 כפות שמן זית, מעבירים את הכרישה המאודה ומטגנים קלות. מעבירים למעבד מזון לריסוק חלקי (2-3 סיבובים) ואז לקערת ערבוב. מוסיפים את הביצים, הקמח מלח ופלפל.

אופים בתבנית עגולה קטנה עם נייר אפייה או בתבנית אינגליש קייק בחום של 170 מעלות למשך 40- 35 דקות.

מי שאין ברשותו סיר אידוי: אפשר להכניס מסננת לתוך סיר עם מעט מים /או לאדות במגע ישיר עם 1/2 כוס מים בסיר מכוסה על אש נמוכה.

הרימון

הברכה: “יהי רצון מלפניך ה’ אלוהינו ואלוהי אבותינו, שנהיה מלאים בזכויות/מצוות כרימון”.

בשנים האחרונות זכה הרימון להכרה, לתהודה ולזכויות רבות גם בשיטות המחקר המודרניות. הרימון, אחד משבעת המינים שהשתבחה בהן ארץ ישראל, הוא פרי המסמל ביהדות ערכים של שפע בהיבט חומרי ורוחני. סגולותיו הרפואיות היו ידועות ברפואה המסורתית העתיקה. הרמב”ם ציין דרכים לשימוש הן בפרי והן בקליפתו בתחלואים שונים.

אפשר לשמר את סגולות הרימון כתרכיז. הויטמינים בחלקם נהרסים בבישול, אך נוגדי החמצון שבו, הפוליפנולים האנטוציאנינים, שומרים על איכותם גם לאחריו.

דרך המזון צוברים זכויות בשביל הבריאות.. לכן מומלץ מאוד להכין תמצית מרוכזת של הפרי המופלא הזה ולשמור לשימוש כל יום בשנה.

רכז רימונים

סוחטים 3 ליטר רימון טרי (רימון עם גרגרים בצבע אדום עז)

מעבירים לסיר נירוסטה גבוה, עם פתח לא רחב. מרתיחים ומנמיכים את הלהבה למינימום האפשרי.

מבשלים עד לצמצום של 2/3 חומר.

הרכז מוכן כאשר הוא סמיך כמו סירופ.

התוצאה: 1 ליטר רכז.

שתהיה שנה – טובה

ברוכה ושופעת זכויות

 יפה ברמץ חמוטל  N.D,  Cl.H MIHAהרבליסטית קלינית ונטורופתית.מתמחה בהפרעות שמיעה, מחלות כרוניות, בעיות במחזור, מתח נפשי.קליניקה – ירושלים ואזור אדומים.אמצעי התקשרות:050-5269106www.yaffaherbs.co.ilhamutalby1@walla.com
Print Friendly, PDF & Email

שיתוף ברשתות

×
×

עגלת קניות

דילוג לתוכן