כניסה לחברים
סגירה

כניסה לחברים רשומים



אגוז המלך, English walnut ,Juglans regia

אגוז המלך, English walnut ,Juglans regia (הגדל)

 

מאת: מינה פארן Ph.D

 

שם בוטני: Juglans regia

שם אנגלי: English Walnut

שם עברי: אגוז המלך

 

משפחה: Juglandaceae

 

תאור הצמח

אגוז המלך הוא פרי של עץ נשיר בגובה 30-35מ'. הפריחה בתחילת הקיץ. פירות הבוסר בצבע ירוק כהה. מוצאו מהמזרח התיכון. מגדלים אותו, מאז מאות שנים, באירופה, צפון אפריקה, מזרח אסיה וצפון אמריקה. אגוז המלך שונה מהאגוז השחור, Juglans nigra ןמהאגוז הלבן, Juglans alba  (1). מוצאם של שני המינים האחרונים הוא מזרח ארה"ב (3).

 

מקור השם Juglans הוא ביוונית, ומשמעותו אגוזי יופיטר. הקדמונים האמינו שבימי קדם האלים אכלו אגוזים, ובני אדם אכלו בלוטים I4). במקומות רבים קוראים לאגוז המלך באנגלית  Persian Walnut, כי כך קראו לו הרומאים מפני שהוא נכנס לאיטליה מפרס (4).

 

רפואה מסורתית

לעלים יש פעילות מרככת ואסטרינג'נט על העור. נהגו להשתמש במירתח מהעלים לרחצה. בנוסף השתמשו במירתח מהעלים לטיפול באקנה, באקסמה, בהרפס בזיהומים פטרייתיים, במקרים של גרוד וגרויים בעור, לטיפול בדלקות,  בכוויות, נשירת שיער  בכיבים ובעודף הזעה.

בנוסף השתמשו במירתח מהעלים להרחיק פשפשים וכינים (2,3,4,5).

השתמשו באגוז בשימוש פנימי לטיפול בפציעות במוח ובמחלות נפש (2). ברפואה הסינית השתמשו באגוזים כמחזקי כליות (2). מירתח מהאגוזים נחשב למחזק של הכליות, מנקה דם, מרחיק תולעים ומחזק דם. השתמשו בו במקרים של אנמיה (1,6).

 

רכיבים פעילים

העלים מכילים כ-10% טאנינים, מסוג ellagitanin (6)

נגזרת של naphtalen- juglone

פלבונואידים 3%, בעיקר נגזרות של קוורצטין ו- kampferol

0.8-1.0% חומצה אסקורבית

חומצות פנוליות, גאלית, קפאית (6)

 

פעילות רפואית

ה-juglone   הוא אנטי ויראלי. לעלים יש פעילות נגד חיידקים ופטריות בשימוש חיצוני (7)

שימוש רפואי: ה- juglone המצוי בעלים הוא בעל פעילות אנטי ויראלית, אנטי בקטריאלית ואנטי פטרייתית (,74,5).

Commission E מאשרת שימוש חיצוני בעלים, לטיפול בדלקות של העור, ובמקרים של הזעת- יתר בידיים וברגליים (7).

                                       

שימוש במזון

משתמשים באגוז כמעבה מזון בתעשיית המזון (1). האגוזים נאכלים טריים או קלויים. מפיקים מהם שמן מאכל, ומכינים מהם "חלב אגוזים".  השמן מתקלקל במהירות, ויש  צורך בזיקוק ומשמרים כדי להגן עליו. יש שימוש לשמן בקוסמטיקה.

השימוש העיקרי כמזון הוא באגוזים. משתמשים בהם שלמים, טחונים או מרוסקים במיני מאפה, גלידות, קישוט לעוגות.

העלים והקליפות של פירות הבוסר משמשים כצבע לשיער. יש הנוהגים להשתמש בהם בצרוף עם חינה (8).

 

התוויות נגד

לא נמצאו

 

תופעות לוואי

יש מקרים של אלרגיה לאגוזים

 

שימוש בהריון והנקה

אין הגבלה

 

מקורות

 

Bown D. The Herb Society of America New Encyclpedia of Herbs and their Use. London, Dorling Kinderdley Ltd, 2001.

Wood R. The New Whole Food Encylopedia: A Comprhensive Resource for Healthy Eating. New York, Penguin Putnam Inc. 1999.

Van Wyk BE., Wink M. Medicinal Plants of the World, Potland, OR, Timbe Press, 2004.

Grieve M. A Modern Herbal, Vol 2, New York, Dover Books, 1971.

Bruneton J. ed. Pharmacognosy, Phytochemstry, Medicinal Plants, 2nd ed. Paris, Lavoisier, 1999.

Wichtl M. Brinckmann J. Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals. Stuttgart, Medpharm GrrbH Scientific Publishers, 2004.

Walnut leaf in: Bluementhal, Goldberg, Brinckmann, Herbal Medicine, Expanded Commission E Monographs, American Botanical Council, 2000, p. 401.

D'Amelio FS. Botanicals: A Phtocosmetic Desk Reference, Boca Raton, FL.: CRC Press LLC, 1999.

עבור לתוכן העמוד