איגוד ההרבליסטים הישראלי בראשית דרכו

איגוד ההרבליסטים הישראלי נקרא בעבר איגוד ההרבליסטים הקליניים של עיל"ם והוקם בשנת 2005, ביוזמתם של ד"ר גבי לינק וגל ראן ובשיתוף חברי הוועד המנהל דאז והוא מהווה תא מקצועי של הקלינאים העוסקים בתחום רפואת הצמחים מקרב חברי העמותה הישראלית לצמחי מרפא (עיל"ם). לעמותה ולאיגוד מדיניות משותפת בכל הנושאים, כולל ההבנה שיש צורך בהסדרת המקצוע לטובת שמירה על בריאות הציבור. השיתוף מתבטא בעשייה היומיומית בישיבות משותפות, בכנסים ובוועדת הסמכה המופקדת על תוכניות הלימודים וההכרה במוסדות ההכשרה המקצועית בתחום רפואת הצמחים הקלינית.

עמותת עיל"ם והאיגוד המקצועי

העמותה פתוחה לחברות בפני ציבור מגוון הכולל הרבליסטים קליניים, חוקרים, מרצים, רופאים וכלל קהל שוחרי התחום בארץ. החברות אינה מותנית בתנאי קבלה ומנוהלת ע”י וועד מנהל הנבחר בבחירות המתקיימות באסיפה כללית. בראש העמותה מכהנות בתפקיד היו”ר פרופ’ זהרה יניב בכרך (PhD), חוקרת בדימוס במכון וולקני ונשיאת העמותה, ד”ר מינה פארן (PhD), חוקרת, מרצה ומחלוצי תחום צמחי המרפא בארץ. העמותה קידמה יחד עם משרד הבריאות תהליכי רגולציה אשר הביאו לאישור של קרוב ל- 1600 צמחים כתוספי תזונה צמחיים.

האיגוד מייצג את הזרוע המקצועית של העוסקים בתחום כקלינאים, במטרה לקדם את צרכי המקצוע, העוסקים בו והמטופלים המסתייעים בשירותיהם. הוא מנוהל ע”י וועד מנהל הנבחר ע”י חבריו באסיפה כללית, כאשר בראשו מכהן כיום יו”ר וועד האיגוד מר גידי גור (LAc, Msc, MIHA). האיגוד פועל בתחום רפואת הצמחים הקלינית ובמסגרת פעילותו מתחילת דרכו נוסחו אמות מידה מקצועיות ודרישות קבלה לחברים חדשים תוך קביעת רמת דרישות מקצועית מוגדרת. במקביל, נוסחה ע”י הוועד המנהל של האיגוד ביחד עם ועדת ההסמכה של עיל”ם תוכנית לימודים מומלצת עבור מוסדות ההכשרה ברפואה המשלימה, וזאת על מנת ליצור רמת דרישות אחידה מכלל מוסדות ההכשרה, תוכנית הדורשת הקפדה על רמת הכשרה מקצועית נאותה בכדי להתוות בכך נורמות לימודיות ומקצועיות העומדות בקריטריונים בינלאומיים.                                      

האיגוד פתוח לקבלת חברים רק בפני מועמדים שעברו הכשרה מקפת בתחום. מועמד חדש הפונה להתקבל לאיגוד כחבר נדרש להציג סדרת מסמכים ובהן תעודות המגבות את הכשרתו בתחום וזאת בכדי שוועד האיגוד יוכל לבחון אותם ולאשר קבלתו. האיגוד פתוח לקבלת חברים מאסכולות טיפוליות שונות ובלבד שיש להם הכשרה הולמת ברפואת הצמחים הקלינית הכוללת לימודים עיוניים לצד התמחות קלינית; כולל קבלת מטופלים פעילה וזאת במסגרת מסלול לימודים מסודר. בין חברי האיגוד נמנים כיום כ- 50 הרבליסטים קליניים, נטורופתים, מרפאים סיניים ורופאים בעלי הכשרה בתחום. כל חברי האיגוד מחויבים לקוד אתי ורשימה עדכנית של החברים מפורסמת דרך קבע באתר עיל”ם ובכתב העת “קול הצמחים”. אותיות הזיהוי של חברי האיגוד הן MIHA – Member of the Israeli Herbalists Association.

קשרים בינלאומיים

האיגוד פעיל במקביל גם בזירה הבינלאומית, וזכה לקבלת הכרה מאיגוד ההרבליסטים האמריקאי הרשמי. הכרה זו נתקבלה לאחר עיון יסודי במטרות האיגוד, בחינת דרישות הקבלה שלו ומדדים נוספים שדרש האיגוד האמריקאי(The American Herbalists Guild – AHG)  על מנת לאשר את ההכרה באיגוד הישראלי. הכרה זו נתקבלה רשמית באיגוד הישראלי מידיו של  נציג האיגוד האמריקאי, מר טרייסי רום, לצד ההכרה בארגונים מוכרים אחרים בעולם דוגמת האיגודים האנגלי, הניו-זילנדי והאוסטרלי. בעקבות הכרה זו יכולים חברי האיגוד הישראלי להתקבל לאיגוד האמריקאי באמצעות האיגוד הישראלי בהליך מזורז. כמקובל באיגודים מקצועיים מקבילים בעולם, חבר איגוד יוכל לציין את שייכותו לאיגוד הישראלי בראשי התיבות MIHA.

פעילות להסדרת המקצוע

בשנה החולפת התמקדה פעילות וועד האיגוד, בתמיכת הוועד המנהל של עיל”ם, בפעילות למען הסדרת המקצוע, בשיתוף עם עוד שלושה איגודים מקצועיים מובילים בתחום הרפואה המשלימה: האגודה הישראלית לנטורופתיה, האגודה לרפואה סינית מסורתית והאגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית. איגודים אלה חברו יחד ליצירת פורום הסנ”ה. הנושא קבל עדיפות עליונה בסדר היום של האיגוד ובתמיכתה המלאה של העמותה, כאשר הקו המנחה להעדפה זו היה שהסדרת מעמדה של הרפואה המשלימה מהווה הן אינטרס מקצועי סקטוריאלי והן אינטרס ציבורי מובהק. בניגוד למקצועות הרפואה, הסיעוד וכן המקצועות הפרא-רפואיים השונים, אין למקצועות הרפואה המשלימה, על כל ענפיה, מעמד ומסגרת מוסדרת לפעילות. המשמעות הנגזרת מכך היא שכל עולם טיפולי הרפואה המשלימה מתנהל למעשה ללא יד מכוונת. אין כל פיקוח ובקרה ואין סטנדרטיזציה על תהליכי ההכשרה של המטפלים, על תנאי הקבלה למקצוע, על התנאים בהם ניתנים הטיפולים, על מה אסור ומה מותר למטפל לבצע וממה להימנע. בנוסף, אין יכולת מעקב אחר איכות הטיפולים ואין מזור לאלו להם נעשה עוול במסגרת קבלת טיפול רשלני.

כיום אנו נמצאים בעיצומו של תהליך אינטנסיבי הפועל במישורים ציבוריים שונים ומצריך השקעה רבה מבחינת מימון כספי, לצד עבודה רבה של אנשי הפורום הקבוע בפגישות עם אישי ציבור ובעלי השפעה בתחומם, בקבלת הכוונה מקצועית לקידום הנושא דרך החברה לייעוץ אסטרטגי שמובילה את התהליך (ת.א.ר.א), ובהכנת מסמכים רלוונטיים.

היעד המוגדר והמוצהר של התהליך הינו להגיע להסדרת המקצוע דרך בית המחוקקים. נדגיש כי עם הצלחת המהלך להסדרת תחום הרפואה המשלימה תעלה גם קרנה של רפואת הצמחים הקלינית בארץ ומכך יצאו נשכרים עוסקים רבים בתחום וכן כלל מקבלי השירותים הפונים לאפיק טיפולי זה.

אנו תקווה כי לא ירחק היום ונוכל לציין את תחום רפואת הצמחים יחד עם שאר תחומי הרפואה המשלימה כתחום שהוסדר כחוק והעוסקים בו פועלים ברישיון ותחת פיקוח.

חברי הוועד המנהל של האיגוד לשנים 2020-2022: 

גידי גור (יו”ר) LAc, Msc, MIHA

תומר בן צור LAc, Cl.H, MIHA

עדי יוגב אלצפון R.Na, Cl.H, MIHA

שרון נחמני R.Na, Cl.H, MIHA

 

כתבו וערכו :  גל מ. ראן,  יו”ר וועד האיגוד לשעבר וגילה ידידיה, מזכירת האיגוד וחברת הוועד המנהל לשעבר

ליצירת קשר