מאת: מינה פארן Ph.D
שם בוטני: Tanacetum parthenium
שם עברי: בן חרצית ריחנית
שם נפוץ: Feverfew
משפחה: מורכבים, Compositae
חלקי צמח בשימוש: נוף הצמח
תיאור בוטני
צמח עשבוני רב שנתי בעל ריח חריף. מוצאו מדרום-מזרח אירופה והוא גדל באירופה, אוסטרליה וצפון אמריקה. הפרחים לבנים. קוטפים את הצמח בהתחלת הפריחה ומייבשים בצל.
רכיבים פעילים
שמן נדיף 0.75%, כולל קמפור, camphene
p-cymene, gamma-terpinene, D-germacrene, linalool, borneol, terpinenes-4-ol
ססקויטרפים לקטונים שהחשוב מביניהם הוא parthenolide וכן 3-beta-hydroxy-parthenolide, constunolid


reynosin, canine, artcanine
פלבנואידים, כולל apigenin-7-O-glucuronide, chrysoeriol-7-O-glucuronide, luteolin-7-O-glucuronide, luteolin-7-O-glucoside
פעילות רפואית
הססקויטרפנים, ובעיקר ה-parthenolide הוא המרכיב הפעיל העיקרי אבל לא היחיד. ססקויטרפנים לקטונים אחרים, כגון, 3-beta-hydroxyparthenolide canin ו- artecanin אחראים לפעילות האנטי דלקתית (1).
ריכוז הפרתנוליד נבדק בכמה תכשירים מסחריים של הצמח. נמצאו הבדלים גדולים בריכוזי הפרתנוליד. בכמה תכשירים לא נמצאה נוכחות של פרתנוליד (2).
כאשר השוו מיצויים בכלורופורם מעלים טריים, עשירים בססקויטרפנים לקטונים ואבקה מסחרית שלא הכילה את הלקטונים, התקבל עיכוב התלוי בריכוז של תרומבוקסן B2, לויקוטריאן B4 ופעילות אנטי דלקתית (3). באבקה המסחרית היתה פעילות אנטי דלקתית קטנה מאד.
פעילות אנטי דלקתית נוספת של הצמח היא עיכוב של פוספוליפאז, ועיכוב שחרור של חומצה ארכידונית (4).
פרתנוליד מעכב גם prostaglandin synthetase (5).
הפלבנואידים של הצמח מעכבים את המסלולים העיקריים במטבוליזם של החומצה הארכידונית בלויקוציטים
(6).
המיצויים מהצמח עכבו שחרור היסטמין כתגובה על anti IgE. כנראה שיש לצמח מעכב לשחרור היסטמין מתאי פיטום הפועל בדרך ייחודית (7).
הפעילות של הצמח כמונע מיגרנה קשורה כנראה לעיכוב של פרוסטגלנדינים (3), לעיכוב שחרור של סרוטונין מטסיות דם (8) ולהשפעה הספסמוליטית על כלי דם ושרירים חלקים (9). פעילות הצמח על מיגרנה התבטאה בהפחתת תדירות וחומרת ההתקפים והיא היתה יעילה יותר עם צמח יבש מאשר עם מיצויי אלכוהוליים (10).
פעילות ספסמוליטית: מיצויים מהצמח גורמים לשרירים חלקים להגיב פחות למתווכים, כגון, נור-אפינפרין, אצטילכולין, סרוטונין, ברדיקינין, פרוסטגלנדינים והיסטמין.
מחקרים קליניים בבני אדם הוכיחו את יעילות הצמח לטיפול במיגרנה (11). נבדקו 72 אנשים שסבלו מכאבי ראש ומיגרנות למעלה משנתיים. הם קבלו קפסולה אחת של הצמח במשך ארבעה חודשים. הראו ירידה משמעותית במספר ההתקפים ובחומרתם (11).
התוויות
מיגרנה, דלקת מפרקים, מחלות שגרוניות, אלרגיה,
תסמונת טרום ויסתית, להורדת חום, לכאבי מחזור חודשי.
רפואה מסורתית
נוהגים להשתמש בצמח לטיפול בטיניטוס, ורטיגו, ארטריטיס, להורדת חום, לסיוע ללידה קשה, לכאב שיניים, להתכווצויות שרירים, לטפילי מעיים, לשטיפות פה אחרי עקירת שן, לטיפול בפצעים.
התוויות נגד
הריון והנקה.
הצמח אינו מומלץ לילדים מתחת לגיל שנתיים.
אינטראקציות עם תרופות
הצמח מדלל דם, ויש לנהוג בזהירות כשלוקחים תרופות לדילול דם.
תופעות לוואי
כאבי בטן, פצעים בפה, שלשול.
מינון
קפסולות: 200-250 ג’ ליום.
עלים טריים: 1-3 עלים ליום בלעיסה.
חליטה: 2 כפיות לכוס, שלוש פעמים ליום.
אבקה של עלים מיובשים: כפית אחת ליום.