קאמו קאמו, Camu camu, Myrciaria dubia

מאת: מינה פארן Ph.D

שם מדעי: Myrciaia dubia
משפחה: הדסיים, Myrciaria

תיאור הצמח

Camu-Camu הוא עץ קטן ממשפחת ההדסיים. הגדל בפרו ובברזיל באזורים מוצפים וחצי מוצפים. נהר האמזונס עולה על גדותיו כל שנה ומציף שטחים נרחבים. מי הנהר מגיעים לגובה של 9-10 מ’. השטחים מוצפים במשך כחמישה חודשים.
רק עצים שמסוגלים להיום מכוסים במים במשך תקופה ארוכה כל כך יכולים לשרוד באזורים אלה . Camu-Camu הוא אחד מהם. כשהמים נסוגים העץ מתגלה כמעט חסר עלים, הענפים שבורים והוא נראה סובל. תוך זמן קצר הוא מצמיח עלים, פורח ונותן פירות (1).
גובהו של העץ 2-3 מ’. הפרחים לבנים וקטנים. הפירות הם ענבה בצבע אדום-ארגמן (2).
בדרום פרו גדל מין נוסף M. floribunda.

הפרי משווק היום מפרו ומברזיל לארצות רבות. הוא נמכר כאבקה של פרי יבש, כמיצוי נוזלי, כציפת פרי (2). מגדלים את העץ וממליצים עליו כמקור לפרנסה לאנשים הגרים בכפרים.
נוטעים את העצים במקומות מוצפים ויבשים. העצים הגדלים בר וכן העצים המוצפים פורחים רק פעם אחת בשנה. לעומת זאת העצים הגדלים ביובש פורחים ונותנים פרי כל השנה ואין בהם עונתיות. ניתן לראות על עץ אחד פרחים, פירות בוסר ירוקים ופירות אדומים בשלים (2).
החקלאים טוענים שהעצים הגדלים באופן תרבותי נותנים פחות פרי מאשר עצי הבר.
רבים מהפירות המגיעים לשווקים הם עדיין מעצי הבר, אבל נוטעים את העץ  בשטחים נרחבים בעיקר באזור המוצף מים בעונה הרטובה.

רפואה מסורתית

עד לשנים האחרונות הפרי לא נחשב כפרי רפואי או כפרי מאכל אצל תושבי היער (1).  רק לאחרונה התחילו להשתמש בו כמיץ, כמשקה עם פירות נוספים וכגלידה. עכשיו מייחסים לפרי תכונות רפואיות, ומשתמשים בו לטיפול בשפעת ובהפרעות במערכת העיכול. בקליפת הגזע משתמשים לטיפול בפצעים בשימוש חיצוני.
מירתח מקליפת הגזע בצרוף עם רום משמש לטיפול ברוימטיזם בשימוש פנימי (2).
העניין בפירות גדל כשנודע שהם מכילים ויטמין C בריכוזים גבוהים (1). הפרי הטרי מכיל 2.3-3.0 ג’ ל-100 ג’ של פרי (3).

רכיבים פעילים

אנתוציאנין, cyaniding 3-glucoside, delphinium 3-glucoside
בטא-קרוטן
תרכובות פנוליות, כולל חומצה אלגית והנגזרות שלה, קטכין, רוטין, פלבונואידים נוספים, נרינגין, גאךו-טאנינים (2).
מינרלים וויטמינים, ברזל, ריכוז גבוה של אשלגן 711 מ”ג ל-1 ק”ג של פרי, סידן
ויטמין C , תיאמין (3)

פעילות רפואית

אנטי אוקסידנט, אנטי דלקתי, מונע טרשת עורקים,

התוויות

למנוע חמצון כולסטרול, להגן על הלב וכלי הדם, למניעת מחלות ניווניות (4).

מחקרים

20 מתנדבים מעשנים קבלו 70 מ”ל של מיץ טהור מפרי ה-Camu-Camu במשך 7 ימים. קבוצת הביקורת קבלה ויטמין C 1050 מ”ג. בקבוצה שלקחה מיץ מהפרי היתה ירידה בחמצון ובמרכיבים הקשורים לדלקת. בקבוצה שלקחה ויטמין C לא התקבל שום שינוי (5). המסקנה היא שהפעילות האנטי אוקסידנטית והאנטי דלקתית לא תלויה רק בויטמין C, אלא בעיקר בקבוצה של הפוליפנולים והקרוטנואידים (5).
מחקר קליני נוסף נערך על ילדים בגיל 2-6 שנים עם אנמיה קלה. נבדקה השפעת מיצוי שלCamuCamu  בצרוף מיץ של acai (Euterpe oleracea). הילדים קבלו 150מ”ל מיץ של acai ומיצוי של Camu-Camu בתוספת ברזל במשך 120 יום (6). לא נצפו הבדלים גדולים בריכוז ההמוגלובין אצל הילדים. המיצים גרמו לעליה במשקל אצל הילדים (6).

Print Friendly, PDF & Email

מקורות

Taylor L. The Healing Power of Rainforest Herbs. Garden City Park NY. 2005. Camu Camu, HerbalGram, 2012, 94: 1-3. Penn JW. The cultivation of camu-camu (Myrciaria dubia): a tree planting programme in the Peruvian Amazon. Forests, trees and Livelihood, 2006, 16: 85-101. Duke JA. Bogenschutz-Godwin MJ. Otteesen AR. Duke’s Handbook of Medicinal Plants of Latin America. Boca Raton , FL, CRC Press, 2009. Inoue T. Komoda H. Uchida T. et al. Tropical fruit camu-camu has anti-oxidative and anti-unflammatory properties. Journal of Cardiology 2008, 52: 127-132. Yuyama LKO, Rosa RD. Aguiar et al. Acai (Euterpe oleracea) Camu-Camu (Myrciaria dubia) Acta Amazonica, 2002, 32: 625-633.
שיתוף ברשתות
×
×

עגלת קניות

המידע הכתוב באתר אינפורמטיבי בלבד 

ואינו מהווה תחליף לתרופות ו/או ייעוץ רפואי.

בכל מקרה יש להיוועץ ברופא/ה.

דילוג לתוכן