תרגום: סיגל קרומר
פיקוח ועריכה: מינה פארן Ph.D, גבי לינק Ph.D
המידע עובד מתוך: The Complete German Commission E MonographsTherapeutic Guide to Herbal Medicines. M. Blumenthal, W.R. Busse, A. Goldberg, J. Gruenwald, T. Hall, C.W. Riggins, R.S. Rister (eds.) S. Klein and R.S. Rister (trans.). 1998. Austin: American Botanical Council; Boston: Integrative Medicine Communications
המונוגרף המקורי מתוך: American Botanical Council
מונוגרף מקצועי של ה-German Commision E באדיבות האגודה הבוטנית האמריקנית (ABC). המונוגרף עובד ונערך מקצועית בידי צוות מתנדבי העמותה הישראלית לצמחי מרפא (עיל”ם), למען הרחבת והעמקת הידע המקצועי בשפה העברית בתחום רפואת צמחי המרפא.
שם לטיני: Angelica archangelica
שם בפרמקופיאה: Angelica radix
שם אירופאי: European angelica
שם בעברית: אנג’ליקה (שורש)
סקירה כללית
אנג’ליקה אירופאית היא צמח דו או רב-שנתי, שמוצאו מצפון וממזרח אירופה1 ומחלקים של אסיה.2,3
בית הגידול הטבעי שלה כולל את איסלנד, סקוטלנד, הולנד ולפלנד.1,4 בגרמניה מגדלים אותה בחבל בוואריה ובחבל טרינגן.5 החומר המסחרי המשמש למטרות מרפא מיובא מצפון אירופה, כולל אנגליה.6 הוא מופק מצמחים הגדלים בהולנד, פולין וגרמניה ובהיקף קטן יותר בבלגיה, איטליה והרפובליקה הצ’כית.3
במשך דורות של רפואה אירופאית מסורתית השתמשו באנג’ליקה בתור צמח מכייח במחלות כמו ברונכיט, הצטננות ושיעול וגם כמסייע בהפרעות בדרכי העיכול.1,7 במאה ה-15 השימוש באנג’ליקה היה מאוד נרחב. בספר צמחי מרפא אנגלי שפורסם על-ידי ג’ון פרקינסון בשנת 1629 (Paradisus Terrestris), אנג’ליקה מוזכר כאחד הצמחים החשובים ביותר בין צמחי המרפא באותה תקופה.4,8
שורש אנג’ליקה נמצא באופן רשמי בפרמקופיאה הגרמנית.9 הוא רשום בקודקס התרופות הגרמני10ומאושר על-ידי 11Commission E. החליטה נמצאת באופן רשמי ברשימה הסטנדרטית של צמחי המרפא המאושרים לשימוש בגרמניה.12 מבחינה רפואית, השימוש באנג’ליקה הוא בעיקר כמרענן וכמחזק ארומטי ומר עבור מערכת העיכול, והוא משמש כמגביר תיאבון ולטיפול בהפרעות עיכול (דיספפסיה). מרבים להשתמש בו כמרכיב במשקאות מרים וליקרים, כגון, 3,13Benedictine Boonekamp, Charreuse וכן גם כמרכיב במספר רב של תרופות לטיפול בקיבה ובמעיים, בכיס המרה ולהמרצת הפרשות מיצי מרה.3 ברפואת הילדים בגרמניה, שורש האנג’ליקה משמש לטיפול בבעיות מעיים וקיבה.
לדוגמא: תערובת צמחים לחליטה שמאושרת על-ידי Commission E הגרמני עבור בעיות במערכת העיכול מורכבת מ-20% שורש אנג’ליקה, 40% שורש גנציאנה ו-40% זרעי קימל.14
בארצות הברית שורש האנג’ליקה התווסף באופן רשמי לפרמקופיאה האמריקאית ולרשימת הפורמולות הארצית1.(National Formulary)
הדירוג של אנג’ליקה בפרמקופיאה הגרמנית כולל את קנה השורש היבש ואת השורשים של Angelica archangelica L, שיובשו בזהירות בטמפרטורות נמוכות מ-40°C. השורש צריך להכיל לפחות 0.25% שמן נדיף בהשוואה לתרופה היבשה. חומר הגלם יכול להכיל לא יותר מ-5% גבעולים וחלקי עלים ולא יותר מ-5% מרכיבים שצבעם דהה. הזיהוי הבוטני חייב להיות מאושר באמצעות כרומטוגרפיה (TLC) ובחינות מקרוסקופיות ומיקרוסקופיות, וכן גם בדיקות אורגנולפטיות. בנוסף נדרשת גם בדיקת זיוף הנערכת באמצעות שורש של לביסטיקום 9.(Levisticum officinale) הפרמקופיאה האוסטרית דורשת לא פחות מ-0.3% שמן נדיף.3,15
הפרמקופיאה הבריטית דורשת שהקציר יערך בסתיו וכי יכיל לא פחות מ-30% מרכיבים מסיסים במים.16 גם קודקס התרופות הגרמני דורש לא פחות מ-30% מרכיבים המתמצים במים.3,10
תיאור
שורש אנג’ליקה כולל את השורש היבש ואת קנה השורש של Angelica archangelica L (משפחת סוככיים), ואת ההכנות שלהם במינון יעיל. השורש וקנה השורש מכילים שמן נדיף, קומארינים ונגזרות שלהם.
רכיבים פעילים
0.35-1.9% שמן נדיף – מתוכו 80-90% מונוטרפנים, כגון, beta-phellandrene (13-28), alfa-phellandrene (2-14%), alfa-pinene (14-31%); ססקויטרפנים.3
0.3% חומצה אנג’לית 2,13(angelic acid)
6% שרפים (רזינים)
סטרולים (לדוגמא סיטוסטרול)
חומצות פנוליות – כלורוגנית, קפאית2
חומצות שומן (לדוגמא – פלמיטית, אולאית, לינולאית)
קומארינים (בסביבות 0.2% osthol) ופוראנוקומרינים (לדוגמא – אנג’ליצין וברגפטן)
סוכרים וטאנינים 1,3,17
הערה: בתנאי אחסון נאותים, שורש אנג’ליקה מאבד 0.05%-0.1% מתכולת השמן הנדיף לשנה. לכן, אורך חיי המדף של המוצר צריך להיות מחושב בהתאם לנתון זה, תוך חישוב ההפרש בין כמות השמן הנדיף במוצר ביום האריזה לעומת הכמות המינימלית הנדרשת על-פי קודקס התרופות או הפרמקופיאה. אורך חיי מדף של השורש היבש החתוך/פרוס הוא לא יותר מ-18 חודשים.12 אורך חיי המדף של אבקת השורש היבש הוא רק 24 שעות.
פעילות רפואית
Commission E דיווח על פעילות אנטיספסמודית (נוגדת עווית) וממריצה הפרשת מיצי מרה, כמו גם המרצת הפרשת מיצי עיכול.
הפרמקופיאה הבריטית מדווחת על פעילות ספסמוליטית.
מרק (Merck Index) כולל בפעילות של אנג’ליקה נוגד גזים (קרמינטיבי), מייזע ומשתן.2
ניסוי בבעלי חיים שעשה שימוש בשמן שהופק מהשורש הצביע על פעילות אנטי-בקטריאלית נגד mycobacterium avium ועל פעילות אנטי-פטרייתית כנגד 14 סוגי פטריות.
במבחנה (in-vitro) הראה מיצוי של שורש האנג’ליקה ממינים שונים תופעות דומות לפעילות של חומר-נוגד לסידן, דבר שיכול לעזור לטיפול במחלות לב וכלי-דם.1
חלקם של השימושים הקדומים של שורש האנג’ליקה הוכחו בניסיונות במבחנה של המרכיבים הפעילים קומרינים ופורנוקומרינים. אחד מהם, אנג’ליצין, מרפה שרירים חלקים, לרבות אלה של מערכות העיכול והנשימה. אנג’ליקה גם מרפה שרירים חלקים של קנה הנשימה21 ושל כלי הדם. האחרון מדמה פעילות של מנגנון נוגד-סידן.22
אנג’ליקה אירופאית יכולה גם להגביר התכווצויות רחם, בדומה להשפעה של אנג’ליקה סינית (Angelica sinensis – dong quai) כפי שנצפתה בארנבות מורדמות.23
שימוש
Commission E אישר את השימוש באנג’ליקה לטיפול בחוסר תיאבון, באי-נוחות במערכת העיכול כמו עוויתות קלות של המעי והקיבה, בתחושת מלאות ונפיחות ובגזים.
האישור הגרמני הסטנדרטי מציין שימוש של תה משורש אנג’ליקה לטיפול בתחושת מלאות, נפיחות, גזים ועוויתות קלות, כמו גם בבעיות קיבה, כמו חוסר בייצור מיצי קיבה. 12
בהודו משתמשים באנג’ליקה לטיפול באנורקסיה, בגזים ובהפרעות עיכול.
התוויות נגד
לא ידועות.
תופעות לוואי
נוכחות של פורנוקומרינים בשורש אנג’ליקה גורמת להגברת הרגישות של העור לאור. חשיפה לאור אולטרא-סגול בסמיכות לשימוש באנג’ליקה יכולה לגרום דלקות בעור.
במהלך השימוש בתרופה או במהלך הכנתה יש להימנע משהות ממושכת בשמש או לחשיפה לקרינה אולטרא-סגולית.
שימוש בתקופות ההיריון וההנקה
הצמח אינו מומלץ לשימוש במהלך תקופת ההיריון.
אין התוויות נגד לתקופת ההנקה.
אינטראקציה עם תרופות אחרות
לא ידוע.
צורת שימוש ומינון
אלא אם כן נאמר אחרת 4.5 גרם ליום שורש יבש או תכשירים גאלניים אחרים.
מיצוי יבש: של שורש וקנה שורש יבש: 1-2 גרם, 3 פעמים ביום.6,24,26
מרתח: 1.5 גרם שורש חתוך ב- 150-250 מל’ מים קרים, להביא לרתיחה ולהשאיר לרתיחה על אש קטנה במשך 10 דקות בכלי מכוסה.3,19 או להרתיח 2-4 גרם ב- 150 מל’ במים רותחים למשך כ-10 דקות. לשתות חם, מספר פעמים ביום כחצי שעה לפני הארוחה.12,19
חליטה: להשרות 2-4 גרם ב-150 מל’ מים רותחים למשך כ-10 דקות. לשתות חם, מספר פעמים ביום כחצי שעה לפני הארוחה.12,19
הערה: לפי הפרמקופיאה האוסטרית, מנה אחת ממוצעת של חליטת שורש אנג’ליקה היא 1.5 גרם לכוס.19,27
- מיצוי נוזלי: 1: 1 (גרם/מל’): 1.5-3 מל’ Commission E 0.5-2.0 מל’ שלוש פעמים ביום.6,24,26
- טינקטורה: 1:5 (גרם/מל’): 1.5 מל’ Commission E, 0.5-2.0 מל’ שלוש פעמים ביום.6,26
- שמן נדיף: 10-20 – (Oleum Angelicae) טיפות (Commission E)