הקדמה
מגמת ההשמנה שהולכת וגוברת בעולם קשורה עם עליה מהירה מאוד בהתפתחות סוכרת סוג 2 בעשורים האחרונים.
סוכרת סוג 2 היא מחלה שמאופיינת בירידה בתפקוד בתאי בטא שבלבלב, שבעקבותיה יש פגיעה ביצור והפרשת אינסולין ובמקביל יש ירידה בתנגודת לאינסולין בפריפריה (כבד, רקמות שריר ורקמות שומן). הטיפול הקונבנציונאלי במחלה מורכב משילוב של שינוי אורח חיים (תזונה) ותרופות. ברפואה הטבעית, נהוג לטפל בסוכרת סוג 2 ע”י שילוב של שינוי באורחות החיים, כולל שינוי תזונה ופעילות גופנית עם צמחי מרפא בעלי תכונות היפוגליקמיות.
לצמחים רבים מיוחסת השפעה היפוגליקמית.
במסורות שונות משתמשים בצמחים שונים להפחתת רמות סוכר בדם ולמניעה ולטיפול בסוכרת.
הבולטים מבין הצמחים שלהם מיוחסת פעילות אנטי סוכרתית בכל העולם הם: ג’ימנמה, קינמון, חילבה, מיני הג’ינסנג השונים, מלון מר, כורכום, גדילן, פטריית ריישי ודומות לה, גרסיניה, ועלי זית, אך יש עוד מגוון רחב של צמחים ופורמולות המורכבות ממספר צמחים שמשתמשים בהם בתרבויות ובמסורות שונות כאנטי סוכרתיים. חלק מהם נחקרו קלינית.
רקע מדעי
בסקירת ספרות שיטתית שנערכה באיראן לבחינת יעילותם של צמחי מרפא אצל חולי סוכרת סוג 12. נבדקו מחקרים מ-1966-2010. לאחר סקירה וסינון ע”פ פרמטרים מחקריים שונים, הודגמה פעילות היפו-גליקמית משמעותית של הצמחים:Citrullus colocynthus (אבטיח הפקועה),
Ipomoea betatas (בטטה מתוקה), Silybum marianum (גדילן מצוי) ו- Trigonella foenum graecum (חילבה). ההשפעה האנטי סוכרתיות נמדדה ע”פ נתוני Hb1c, רמות גלוקוז בדם בצום ושיפור רגישות או עמידות לאינסולין.
בניסוי קליני אקראי כפול סמיות ומבוקר שנערך בשנת 2019 2, נבדקה יעילות תוסף המורכב מהצמחים הבאים: Cinnamomum cassia (קינמון), Lagerstroemia speciose (לגרסטמיה גדולת עלים/עלי בנבה), Pueraria lobate (שורש קודוזו), Trigonella foenum-graceum (חילבה), Panax quinquefolius (שורש ג’ינסנג אמריקאי), Berberis aristata (ברבריס) ב-40 חולים טרום סוכרתיים למשך 12 שבועות. מתוצאות הניסוי נראה כי התוסף יכול להחזיר רמות גלוקוז בדם לנורמה ללא קשר לתזונה ופעילות גופנית. הוסק כי תוסף המרכב מהצמחים הנ”ל יכול להועיל במניעת סוכרת סוג 2 אך יש לבצע מחקרים רחבי היקף.
הקינמון
אחד הצמחים שנחקר רבות בתכונותיו ההיפוגליקמיות הוא הקינמון. קינמון הוא אחד הצמחים העתיקים ביותר שקיימים בשימוש ברפואה הסינית, האיורוודית ובמערב לטיפול בסוכרת.
הממצאים הראשונים על קינמון המחישו יכולת הפחתת רמות גלוקוז בדם בצום. מאז הצמח נחקר לא מעט ונמצאו תוצאות סותרות המטילות ספק בפוטנציאל הפעילות של קינמון בסוכרת.
במחקר קליני אקראי ומבוקר שנערך ב-32003, 60 אנשים חולי סוכרת סוג 2 סביב גיל ה-50 (30 נשים ו-30 גברים), חולקו ל-6 קבוצות. 3 קבוצות קיבלו 1,3,6 גרם Cinnamomum cassia ביום (בקפסולות של 500 מ”ג) בהתאמה ו- 3 הקבוצות האחרות קיבלו פלסבו. לאחר 40 יום, קינמון ב-3 המינונים השונים הראה ירידה של רמות גלוקוז בדם, של טריגליצרידים, LDL, וכולסטרול כללי, ללא שינוי ברמות HDL. בקבוצות שקיבלו פלסבו לא נראה שינוי משמעותי.
מסקנות החוקרים היו שקינמון יכול להפחית גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם שנקשרים בסוכרת סוג 2. בנוסף הקינמון יכול לסייע בוויסות ומניעת עליה של רמות גלוקוז ושומנים בדם.
במטא אנליזה שנערכה ב-20134, נסקרו 10 מחקרים הכוללים סה”כ 543 חולים בסוכרת סוג 2. אצל חולים שצרכו קינמון בין 120 מ”ג ל- 6 גרם ליום למשך 4-18 שבועות, נראתה ירידה משמעותית ברמות גלוקוז בדם בצום, ירידה ברמה כללית של כולסטרול, LDL וטריגליצרידים. בנוסף, נראתה עליה ברמות HDL בדם. לא נראתה השפעה משמעותית על המוגלובין מסוכרר. למרות תוצאות אלו, מסקנת החוקרים הייתה כי השונות הגבוהה שנראתה בתוצאות עשויה להגביל את היכולת ליישם טיפול בחולי סוכרת סוג 2 עם קינמון מכיוון שהמינון ומשך זמן הטיפול המועדפים אינם ברורים.
במחקר סקירה שנערך ב-52016, נסקרו 11 מחקרים מבוקרים אקראיים שכוללים 694 מבוגרים, חולי סוכרת סוג 2. ב-10 מהמחקרים המשתתפים המשיכו ליטול תרופות להורדת רמות סוכר בדם גם לאורך תקופת השימוש בקינמון. הניסויים נמשכו בין 4 ל-16 שבועות. שבעה מתוכם היו כפולי סמיות. מיני הקינמון שנעשה בהם שימוש במחקרים היו: Cinnamomum aromaticum, Cinnamomum zeylanicum, Cinnamomum cassia והמינונים נעו בין 120 מ”ג ל-6 גרם ביום. בגלל השונות של המחקרים לא נערכה מטא אנליזה. כל 11 המחקרים דיווחו על ירידה ברמות הגלוקוז בדם בצום ביחד עם נטילת קינמון, נראו ירידות מתונות מאוד במדדי המוגלובין מסוכרר בדם Ha1c. מסקנות החוקרים הייתה כי תוסף קינמון בתוספת לתרופות לסוכרת ולשינוי אורח חיים יכול להשפיע באופן מתון על רמות גלוקוז בדם בצום ועל המוגלובין מסוכרר אך נדרשים מחקרים גדולים ומוקפדים יותר על מנת להוכיח את יעילותו של קינמון בסוכרת סוג 2.
במטא אנליזה שנערכה ב-2019 על 16 מחקרים נדגמו תוצאות דומות לסקירה מ-62016.
מחקרים קליניים אקראיים ומבוקרים נוספים הדגימו תוצאות דומות9-7.
חילבה
צמח נוסף שנחקר רבות בהקשר של טיפול בסוכרת הוא חילבה.
חילבה/ גרגרנית יוונית/ Trigonella foneum-garceum הוא צמח מרפא השייך למשפחת הקטניות. הצמח גדל באזורים עם כמות משקעים מתונה ברחבי העולם. זרעי החילבה משמשים כתבלין והעלים משמשים כירק בתזונה. טעם הזרעים הוא מריר והם ידועים בתכונותיהם הרפואיות עוד מכתבי הקודש ומספרות עתיקה, מספרי היסטוריה ותיעודים ממסעות ביבשות שונות. ברפואה המסורתית משתמשים בזרעי החילבה לריפוי פצעים, שיפור תנובת חלב אם, אפרודיזיאק. בנוסף, משתמשים בצמח לאיזון רמות סוכר ושומנים בדם ובהפחתת סיכון למחלות לב. התכונות ההיפוגליקמיות והיפוליפידמיות של זרעי החילבה הוכחו מחקרית והמחקר עליהן עוד נמשך10.
ברפואה הסינית המסורתית משתמשים בחילבה ובמרכיביו במניעה ובטיפול בסוכרת ובמחלות במערכת העצבים המרכזית. מיחסים את הפעילות הפרמקולוגית המשמעותית לאלקלואיד מרכזי המצוי בזרעי החילבה- Trigonelline שנחקר על פעילותיו השונות, כגון היפוגליקמית, היפוליפידמית, נויורופרוטקטיבית, נוגדת מיגרנות, מרגיעה, משפרת זיכרון, אנטי בקטריאלית, אנטי ויראלית ואנטי גידולית. בנוסף, Trigonelline הוכח בהפחתת נוירופתיה שמיעתית סוכרתית ובהפחתת שקיעה של טסיות דם. הפעילות שנחקרה היא דרך השפעה על מנגנון התחדשות תאי בטא בלבלב, הפרשת אינסולין והשפעה על אנזימים הקשורים לחילוף חומרים של גלוקוז, רדיקלים חופשיים ועוד11.
כמו כן, חומרים פעילים נוספים אליהם מיוחסות השפעות רבות בחולי סוכרת סוג 2 הם מגוון ספונינים סטרואידיאלים שנחקרו קלינית12 והראו ירידה משמעותית ברמות גלוקוז בצום. אחד הספונינים העיקריים הוא furostanol diglycoside.
במחקר קליני שפורסם ב-132019, ונערך על כ-114 חולי סוכרת סוג 2, שמטופלים בבתי חולים מוכרים באתיופיה, הודגם כי לתמיסת אבקת זרעי חילבה היו השפעות מובהקות בחילוף החומרים של השומנים בדם ( ירידה ברמות טריגליצרידים, LDL וכולסטרול כללי ועליה ברמות HDL בדם) והוסק כי לצמח יש פוטנציאל קליני חשוב לחולי סוכרת סוג 2.
במחקר קליני מבוקר ואקראי שפורסם ב-142020, 50 חולי סוכרת סוג 2 בגילאי 30-65 שקיבלו טיפול תרופתי ויעוץ תזונתי חולקו ל-2 קבוצות. בקבוצה שקיבלה 5 גרם אבקת חילבה 3 פעמים ביום, נראתה ירידה משמעותית ברמות הגלוקוז בדם בצום, ירידה בלחץ הדם הסיסטולי ושיפור בפעילות הכבד והכליות. כחלק ממסקנת החוקרים הוצע לחקור את השפעת זרעי חילבה על הפעילות של הורמוןIrisin (הורמון שנחקר בהפחת רמות שומן בעת פעילות ספורטיבית ויצירת הומואסטזיס של גלוקוז).
סיכום
לסיכום, יחד עם תאוצת התחלואה בסוכרת מסוג 2 ברחבי העולם, עולה החשיבות המחקר ברפואה טבעית ובצמחי מרפא בפרט לטיפול במחלה. קיימות פורמולות שונות לטיפול בסוכרת. בד”כ מטפלים ימליצו על הרכב מסוים. המענה למחלה ברפואת הצמחים הוא רחב, אך יש לקחת בחשבון שינוי באורח החיים שהוא חלק בלתי נפרד ממערך הטיפול האינטגרטיבי במחלה. הצמחים העיקריים שהוצגו במאמר: קינמון וחילבה, הם צמחים שהוכחו מחקרית בסוכרת וקיימים בשימוש שנים רבות ברפואת הצמחים המסורתית. למעשה, שני הצמחים הללו נמצאים כמעט בכל בית בישראל כצמחי תבלין. החילבה הוא תבלין שימושי במגוון עדות בארץ והקינמון בשימוש בתבשילים, קינוחים חליטות וכו’, אך יש לקחת בחשבון שעל מנת לקבל השפעה קלינית של אותם צמחים נדרש מינון רפואי שגבוה בהרבה מתיבול המזון.
מינונים מומלצים בקליניקה לצורך טיפול בסוכרת
חילבה (מתוך המונוגרף של ד”ר מינה פארן): לאדם מבוגר 25 ג’ של זרעים טחונים.
קינמון: 2-6 גרם ביום במרתח או כצמח טחון.
כתבה וערכה: מעיין לבנטל (B.Sc, Cl.H) , הרבליסטית קלינית, מטפלת בצמחים ובפרחי באך, מהנדסת ביוטכנולוגיה ומזון.