נטופית רפואית, Marshmallow root, Althaea officinalis

תרגום: סיגל קרומר
פיקוח ועריכה: מינה פארן Ph.Dגבי לינק Ph.D

מונוגרף מקצועי של ה-German Commision E באדיבות האגודה הבוטנית האמריקנית (ABC) המונוגרף עובד ונערך מקצועית בידי צוות מתנדבי העמותה הישראלית לצמחי מרפא (עיל”ם), למען הרחבת והעמקת הידע המקצועי בשפה העברית בתחום רפואת צמחי המרפא.

המונוגרף המקורי מתוך: American Botanical Council

שם עברי: נטופית רפואית
שם לטיני: Althaea officinalis
שם אנגלי: Marshmallow
משפחה: חלמיתיים, Malvaceae

תיאור בוטני

צמח רב שנתי שמוצאו מאזורים לחים באירופה ומערב אסיה. מקור השם althea מיוונית, altho משמעותו לרפא. שם המשפחה Malvaceae נגזר מהמונח היווני malake שמשמעותו “רך”.1 הצמח התאקלם בצפון אמריקה. גידולים מסחריים של הצמח מצויים בבלגיה, במזרח אירופה וברוסיה.
 

חלקי צמח בשימוש

שורש ועלים. ניתן להשתמש בשורש מצמח שהוא לפחות בן שנתיים.

רפואה מסורתית

שימוש רפואי בנטופית מוזכר לראשונה במאה התשיעית לפני הספירה.2 הרבו להשתמש בשורש ביוון העתיקה.2 מיוון התפשט השימוש בצמח ברפואת ה-Unani, ברפואת האיור-ודה וברפואה הערבית המסורתית.3 בפרמקופיאה ההודית משנת 2006, מצוין שימוש בשורש ובזרעים לטיפול בשיעול, בברונכיט, בנזלת ובדלקות גרון.

ברפואת ה-Unani מציינים את השימוש בזרעים לטיפול בברונכיט, בדלקת קרום הריאה, בדלקת ריאות ובאבנים בכליות.4 פורמולה שמכינים ברפואת ה-Unani מכילה זרעים של נטופית, זרעים של Momordica, פירות שיזף – Ziziphus jujube ופירות חבוש Cydonia oblonga. משתמשים בה לטיפול בשיעול יבש וטורדני, בברונכיט כרוני, ביובש בפה ובנזלת כרונית.1 בשנת 2000 לפנה”ס הכינו במצרים ממתק משורש נטופית ודבש. הגישו ממנו מנחה לאלים ולמלכים.5 בסוף המאה ה-19 התחילו להכין באופן המוני את הממתק הנקרא Marshmallow, שלא הכיל מיצוי מהצמח.5בשנת 1989 Commission E אישר את השימוש בשורש ובעלים לטיפול ברירית של הפה, של הגרון ובשיעול יבש.6 השורש אושר לטיפול בדלקות קלות של רירית הקיבה. באנגליה מומלץ השורש לטיפול חיצוני לשטיפות או גרגור להקלה על דלקות בפה ובגרון.7
ESCOP-European Scientific Cooperative on Phytotherapy מציין שמשרה קר או סירופ משמש לטיפול בשיעול יבש, בגירויים בפה ובגרון ולהפרעות בקיבה ובמעי.8
בארה”ב משתמשים בשורש, בעלים ובפרחים כמרככים בשימוש פנימי וחיצוני. ה-FDA מאשר את כל החלקים כבטוחים לשימוש-GRAS.9
מקדם התפיחה של השורש צריך להיות לפחות 10, ושל העלים לפחות 112

רכיבים פעילים (עלים)

פוליסכרידים, חומצה גלוקורונית, חומצה גלקטורונית, רמנוז, גלוקוז, גלקטוז, קסילוז, ארבינוז.10 כמות המוצילג בעלה היבש היא 9.8%, ובשורש 11.2%.10
פלבנואידים: הריכוז שלהם בפרחים גדול יותר מאשר בעלים.
חומצות פנוליות הכוללות חומצה קפאית, קומרית, פרולית, הידרוקסי-בנזואית, סליצילית וונילית.10

פעילות רפואית

מרכך, נוגד דלקת עדין, מרפא פצעים.

התוויות

ברפואה המסורתית: שיעול יבש, גירויים ודלקות בחלל הפה והגרון, מחלות של דרכי הנשימה העליונות, ברונכיט, דלקות של מערכת העיכול, כיב פפטי, דלקות בדרכי השתן. 10
בשימוש חיצוני: דלקות בפה ובגרון (שטיפות או גרגור); בעיות בעור, כולל חתכים, שריטות, עקיצות של חרקים, כוויות וכיבים.10

התוויות נגד, תופעות לוואי, אינטראקציות עם תרופות

אינן ידועות.

הכנות ומינון

חליטה: שורש ועלים 2-5 ג’ שלוש פעמים ביום
טינקטורה: ב-25% אלכוהול 5-15 מ”ל שלוש פעמים ביום
שימוש חיצוני: משחה בריכוז של 5%-10%.

מחקרים קליניים

מחקר בהשתתפות 63 אנשים שפיתחו שיעול יבש כתגובה לתרופה המעכבת ACE-angiotensin-converting enzyme.המחקר נערך מול קבוצת ביקורת שקיבלה פלצבו. המשתתפים קבלו מיצוי נוזלי של שורש נטופית. נצפה שיפור משמעותי בשיעול לעמות קבוצת הביקורת.1

Print Friendly, PDF & Email

מקורות

1. Engels G. Marshmallow herbalgram 2007,75:1-5. 2. Bown D. The Herb Society of America New Encyclopedia of Herbs and their Uses, London: Dorling Kindersley Ltd, 2001. 3. Karnick CR, Pharmacopeial Standards of Herbal Plants, Vols 1 and 2, Delhi: Sri Satguru Publications’ 1994. 4. Central Council for Research in Unani Medicine (CCRUM), Khatmi. In: Standardization of Single Drugs of Unani Medicine, Ferst Edition Part 1, New Delhi, India, CCRUM, 1987: 166-169. 5. Marshmallows. The Food Timeline website, Available at|; https://www.food-timeline.org/foodcandy.html#marshmallows. Accessed March 13, 2007. 6. Bluementhal M. Busse WR. Goldberg A. Gruenwald J. Hall T. Riggins CW. Rister RS. Editors, Klein S. Rister RS. Translators. The Complete German Commission E Monographs- Therapeutic Guide to Herbal Medicine, Aystin TX: American Botanical Council , Boston, Interative Medicine Communication, 1998. 7. Bradley PR. Ed. British Herbal Compendium, Vol 1, British Herbal Medicine Association, Bournemouth, UK, 1992. 8. European Scientific Cooperative on Phytotherapy, ESCOP Monographs 2nd ed, New York: Thieme New York, 2003. 9. Food and Drug Administration. 21 CFR\172.510 Natural Flavoring Substances and natural substances used in conjunction with flavors, National Archives and Records Administration, 2007: 54-57. 10. Braley PR. Ed. British Herbal Compendium Vol. 2 British Herbal Medicine Association, Bournemouth, UK, 2006.
שיתוף ברשתות
×
×

עגלת קניות

המידע הכתוב באתר אינפורמטיבי בלבד 

ואינו מהווה תחליף לתרופות ו/או ייעוץ רפואי.

בכל מקרה יש להיוועץ ברופא/ה.

דילוג לתוכן