אובליפיכה, Sea buckthorn ,Hippophae rhamnoides

מאת: מינה פארן Ph.D

שם בוטני:  Hippophae rhamnoides
שם נפוץ: Sea buckthorn
שם עברי: אובליפיכה

משפחה: Elaeagneae משפחת עץ השמן.

חלקי צמח בשימוש: פירות, זרעים, עלים.

תאור בוטני

עץ קטן, נשיר, קוצני, הגדל באזורים הרריים של רוסיה, סין והודו, בגובה של 1200-4500 מ’, באקלים קר. ניתן לגדל אותו גם באזורים ממוזגים נמוכים יותר. הוא גדל בצפון הודו בהרי ההימלאיה. בשנים האחרונות מגדלים את העץ בקנדה בהצלחה רבה.
הוא יכול לגדול על אדמה עניה ומגדלים אותו כדי למנוע סחף של הקרקע. נוטעים אותו על אדמות עניות שצמחים אחרים אינם יכולים לגדול עליהן. הוא סופח חנקן מהקרקע ומקבע אותו, והוא עמיד בתנאי של מזג אויר קיצוני. בסין נטעו עצים על שטחים עצומים של אדמות לס דלות.
הפירות קטנים, עגולים או ביצתיים, וצבעם צהוב- כתום עד אדום. טעמם חמוץ.
משמעות השם Hippophae הוא סוס מבריק. הוא מתייחס לעור ולשיער היפה של הסוסים הניזונים מהצמח.

מרכיבים בפירות

קרוטנואידים, כולל, בטא- קרוטן, lycopene, zeaxanthine , ביחד עם הפלבנואידים הם נותנים את הצבע לפרי.
חומצות שומן 3.5%, בעיקר חומצה אולאית ופלמיטולאית, וכן חומצה פלמיטית, לינולאית ולינולנית (אומגה 3).
חומצות אורגניות שנותנות לפרי pH חומצי, 2.7-3.3.
פלבנואידים 0.1-1.0%, כולל isohamnetin, quercetin, kaempferol. ויטמין C ו-E וחומצה פולית.

quercetin

מרכיבים של הזרעים

8-18% שמן, המכיל, 87% חומצות שומן בלתי רוויות ו-13% חומצות רוויות, ויטמין E ו-K, קרוטנואידים וסטרולים.
הקליפה החיצונית של הפרי עשירה מאד בקרוטנואידים, 1.3-1.9%, בויטמין E ופלבנואידים.
העלים מכילים ריכוז גבוה של חלבונים (11-22%).
מיצויים המיועדים לשימוש רפואי הם בעיקר של הפלבנואידים, אותם ממצים מהציפה והקליפה של הפרי וכן גם מהעלים, ושמן, שמפיקים בעיקר מהזרעים וגם מציפת הפרי. מצויים בשוק מיצויים מרוכזים המכילים 80% פלבנואידים ו-20% שאריות של שמן.

פעילות

אנטי אוקסידנט, בעיקר הודות לפלבנואידים, קרוטנואידים וויטמין C (1), מגן על מוח העצם מנזק בגלל טיפולי הקרנות (2), מסייע לשיקום מוח העצם לאחר הקרנות (2). פעילות זו מיוחסת בעיקר לפלבנואידים.
מסייע להורדת רמת כולסטרול ולשיפור פעילות הלב (3). המנגנון הוא כנראה ויסות של מתווכי דלקת והפחתת הלחץ של שרירי הלב על ידי הפלבנואידים (4).
השמן מהזרעים מסייע לריפוי אולקוס (5). המנגנון הוא כנראה איזון של חומציות הקיבה, ריפוד הקרומים הריריים,
הפחתת המצב הדלקתי על ידי החומצות השומניות וסיוע לשיקום הרקמה וריפוי הכיב.
השמן והפירות מגנים על הכבד ומסייעים לשיקומו. מיצויים מהפירות סייעו להחזרת האנזימים של הכבד לערכים נורמליים (6).
השמן המופק מהזרעים והפירות מגן על העור, מזין אותו ומרפא כוויות, דלקות ופגעי עור שונים (7). הטיפול בעור הוא פנימי וחיצוני.

התוויות

כאנטי אוקסידנט מומלץ להגנה על כלי דם ולמניעת נזקים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים, וכך הוא גם  מסייע להאטת תהליכי ההזדקנות.
להגנה בפני נזקים הנגרמים מטיפולים בחולי סרטן.
לשיפור זרימת הדם בקפילרות.
להגנה על הלב וכלי הדם מעודף כולסטרול וטריגליצרידים.
להזנת העור והשיער. לטיפול פנימי וחיצוני באקסמה, דרמטיטיס אטופי, כוויות ופצעים שאינם נרפאים, וכן כוויות הנגרמות על ידי הקרנות.
השמן מהזרעים מומלץ לטיפול באולקוס, להפחתת תהליכי דלקת, לחיזוק מערכת החיסון, להגנה על הכבד ולטיפול במחלות זיהומיות ודלקתיות של הכבד, להגנה על הכבד מפני אלכוהול.
השמן נקרא ברוסיה שמן אובליפיכה ומשתמשים בו כעזרה ראשונה בכל מקרה של כוויה, פציעה או חבלה.

שימוש בצמח במזון

מכינים מהפירות מיצים ממותקים, תרכיזים לשתיה, משקאות קלים, משקאות מוגזים, משקאות אלכוהוליים, יינות, ריבות, מיני מאפה.

שימוש בקוסמטיקה

מוצרי קוסמטיקה רבים, כגון קרמים להזנה ושמירה על העור, קרם נגד קמטים, להבהרת כתמים, לסבוראה, לעור יבש, ליובש בשפתיים, לאיחוי העור במקרים של פציעה, לטיפול בכוויות, בדרמטיטיס, באקנה, בפריחות אלרגיות,
תכשירים להוספת חיוניות לשיער, לעצירת נשירת שיער ולמניעת התקרחות.

מקורות

Rosch D. et al. Structure-antioxidant efficiency relationships of phenolic compounds and their contribution to the antioxidant activity of sea buckthorn juice. Journal of Agricultural Food Chemistry, 51: 4233-4239, 2004. Agrawala PK. and Goel HC. Protective effect of RH-3 with special reference to radiation induced micronuclei in mouse bone marrow. Indian Journal of Experimental Biology. 40: 525-530, 2002. Zhang M. et al. Treatment of ischemic heart diseases with flavonoids of Hippophae rhamnoides. Chinese Journal of Cardiology. 15: 97-99, 1987. Xiao Z. et al. The inhibitory effect of total flavonoids of Hippophae on the activation of NF- kappa beta by stretching cultured cardiac myocytes. Sichuan University Medical Journal. 34: 283-285. 2003. Zhou, Y. et al. Study on the effect of hippophae seed oil against gastric ulcer. Institute of Medical Plants Resource Development, The Chinese Academy of Medical Sciences, Beijing. Gao ZL. et al. Effect of sea buckthorn on liver fibrosis: a clinical study. World Journal of Gastroenterology, 9: 1615-1617, 2003. Yang B. et al. Effects of dietary supplementation of sea buckthorn oils on fatty acids in patients with atopic dermatitis. Proceedings of the International Sea buckthorn Congress, ICRTS, Beijing 1999.
שיתוף ברשתות
×
×

עגלת קניות

המידע הכתוב באתר אינפורמטיבי בלבד 

ואינו מהווה תחליף לתרופות ו/או ייעוץ רפואי.

בכל מקרה יש להיוועץ ברופא/ה.

דילוג לתוכן