כניסה לחברים
סגירה

כניסה לחברים רשומים



לפתן תפוחים וקוזו - מאת אורטל בובר

 

צמח הקוזו (Pueraria lobata) הוא גפן מטפסת שמקורה בהרי יפן. הצמח גדל גם בדרום ארה"ב ושם הוא ידוע בשם קודזו (Kudzu).

זהו אחד משורשי המאכל הגדולים ביותר על פני כדור הארץ, משקל שורש אחד יכול להגיע עד ל 90 קילו. לצמח הנפלא הזה יש אנרגיה עצומה ובתנאי גידול אידיאלים הוא יכול לגדול עד כ 30 ס"מ ליום !!!

סיפור גידולו בארה"ב מדגים את רמת הויטאליות העצומה שלו. הוא הגיע מיפן לארה"ב בשנת 1900 ובעצם נדד אל מחוץ לסביבתו המקורית. בהיעדר אויביו הטבעיים צמח הקוזו למימדים מפלצתיים, צמח דרך סלעים והשתלט על דונמים רבים של קרקע. כיום הוא גורם נזק של מאות מליוני דולרים לחקלאי הדרום שנאבקים בו, מרססים ושורפים את הצמח שלא מפסיק לגדול.

הקוזו הוא חלק מהמטבח ומהפרמקופיאה הסינית והיפנית כבר יותר מ 2000 שנה. הוא שורש קל לעיכול ולספיגה במעיים. הוא מכיל עמילן מרוכז ויש בו יותר קלוריות מדבש באותו משקל, אך בעל אינדקס גליקמי נמוך יותר.

השימושים המסורתיים בו הם:

-          העלאת ויטאליות במקרים של עייפות כללית

-          הסדרה וחיזוק של מערכת העיכול

-          נטרול חומציות יתר בקיבה

-          טיפול במחלות מעיים אקוטיות כמו שלשול, דיזנטריה

-          התקררויות חוזרות

-          הורדת חום

שורש הקוזו מכיל ריכוז גבוה מאוד של פלבנואידים שהם אנטי אוקסידנטים ומרפים כיווץ של שריר חלק.

מחקרים רבים שבוצעו בסין בשנות ה 70 הראו שביכולתו של השורש להוריד לחץ דם גבוה, רמות סוכר גבוהות בדם, להקל על מיגרנות כרוניות ולהקל על כאבים בשכמות.

הוא מכיל פיטואסטרוגנים והראה יכולת למנוע אוסטיאופורוזיס אצל נשים בגיל המעבר, כמו כן הראה יכולת מרשימה בעזרה לנגמלים מאלכוהול. השימוש בצמח הראה תוצאות מרשימות בדיכוי הצורך לשתות אלכוהול.

אפשר לאכול את עלי הקוזו, הפרחים ואת השורש. אצל רובינו, הצמח לא גדל בחצר האחורית – ניתן להשתמש באבקה העשויה מהשורש ונמצאת ברוב חנויות הטבע.

 

לפתן תפוחים וקוזו, קינוח קייצי, קליל ומחזק:

4-5 תפוחים חתוכים לקוביות של 1.5 ס"מ

6-8 משמשים יבשים אורגניים חתוכים ל 4 כל אחד

1 כוס מיץ תפוחים טבעי

1 כוס מים

1 כף של קליפת תפוז מגורדת

2 כפות גדושות של קוזו

כמה גרגירי מלח

 

מניחים בסיר את התפוחים, משמשים יבשים, גרידת התפוז, מיץ התפוחים והמים. מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש לרתיחה עדינה. מבשלים את התפוחים עד להתרככות כ 20-30 דקות.

בזמן שהתפוחים מתבשלים מניחים 2 כפות גדושות של קוזו בקערה קטנה, מוסיפים 2 כפות מים ומערבבים בעדינות עד שהקוזו נמס.

לאחר שהתפוחים התבשלו למידת הריכוך הרצויה מוסיפים לסיר את הקוזו המומס ומבשלים עוד כמה דקות תוך כדי ערבוב עד שכל הקוזו נמס והקינוח מסמיך.

 

 

 

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

 

מתכון טיפולי להורדת חום (עובד טוב אצל ילדים )

½ כוס מיץ תפוחים טבעי

½ כוס מים

1 כפית קוזו שהומסה במעט מים

כמה גרגירי מלח

 

שמים את מיץ התפוחים והמים בסיר קטן ומחממים על אש בינונית. מוסיפים את כפית הקוזו המומס

ומערבבים בעדינות עד שהמשקה מסמיך. מוסיפים כמה גרגירי מלח.

מינון: כוס קטנה כל שעתיים כל עוד מחלת החום ממשיכה.

 

 

 

ND, Cl.H אורטל בובר,

נטורופתית והרבליסטית.

פרטי התקשרות:

052-3311939

buberor@netvision.net.il

 

 

 

המידע המובא כאן הוא על דעת הכותב בלבד. אין העמותה לצמחי מרפא (עיל"ם) אחראית לתוכן המאמר. שימוש בצמחים או במוצרים אחרים מחייב במקרים מסוימים שיקול דעת רפואי, ועל כן יש להיוועץ במומחה מתאים. העמותה הישראלית לצמחי מרפא ועורכי תוכן האתר אינם אחראים לכל מקרה של שימוש בלתי מבוקר, או בלתי מקצועי במידע ו/או בצמחים הנזכרים.

 

 

 

 

 

עבור לתוכן העמוד